LATEST NEWS
 
Οικονομία /Ευρωπαϊκή Ενωση /

Αμερικανικά ΜΜΕ

Δημοσίευση: 11 Φεβρουαρίου 2015 17:20

Με την Ελλάδα κρίνεται το μέλλον του ευρωσυστήματος

Στην κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. αναφέρονται εκτενώς τα αμερικανικά ΜΜΕ. Για κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης έκανε λόγο ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τιμ Γκάιτνερ.

Eurogroup - συνεδρίαση

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημασία αυτής της διαπραγμάτευσης είναι τεράστια, καθώς το διακύβευμα είναι το μέλλον του ευρωσυστήματος, αναφέρει το Bloomberg σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Meet Greece Halfway, Europe» προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της νέας πρότασης της Ελλάδας για την δημοσιονομική πολιτική έχει την σημασία της, αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία θα έχει η βούληση των δύο μερών να επιτύχουν συμφωνία.

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολλές ενδείξεις γι’ αυτήν. Η Ελλάδα και η ΕΕ συνομιλούν λες και η έξοδος από το ευρωσύστημα αποτελεί επιλογή που επιθυμούν να εξετάσουν. Πρόκειται για ένα απερίσκεπτο μήνυμα που στέλνεται στους επενδυτές.

Ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα εφαρμόσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης που συμφωνήθηκαν με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα, στα τέλη του μήνα, η Ελλάδα θα αρνηθεί την παράτασή του. Ο κ. Βαρουφάκης επιδιώκει ένα δάνειο γέφυρα ταυτόχρονα με τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση του υπέρογκου εξωτερικού χρέους της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα η υπόλοιπη Ευρωζώνη δηλώνει «αποκλείεται».

Η αρχική πρόταση της Ελλάδας άξιζε μιας σκληρής απάντησης καθώς δεν άφηνε περιθώρια συμβιβασμού: Πρέπει να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους, είτε αυτό αρέσει στην Ευρώπη είτε όχι. Κατά την περιοδεία του ωστόσο στις πρωτεύουσες της ΕΕ ο κ. Βαρουφάκης υπαναχώρησε πολύ από αυτή τη θέση. Σήμερα δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί απευθείας διαγραφή, αλλά την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, όπου θα συμπεριλαμβάνεται και η ανταλλαγή χρέους, με την αποπληρωμή του να συνδέεται με τα ποσοστά ανάπτυξης. Αντί να αρνείται να συμπεριληφθούν προϋποθέσεις άσκησης πολιτικής στη νέα συμφωνία, αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα παραμείνουν, ενώ θα προστεθούν κάποιες καινούργιες.

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι τόσο κακές, όσο θα περίμενε κανείς κατ’ αρχήν. Στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ δικαιολογημένες. Το υπάρχον πρόγραμμα, όπως αναγνωρίζεται ευρέως, έχει αποτύχει, καθώς επέβαλε πάρα πολύ λιτότητα, ισοπέδωσε την οικονομία και, ως αποτέλεσμα, απέτυχε να κρατήσει υπό έλεγχο το ποσοστό του χρέους σε σχέση με το εθνικό εισόδημα. Σωστό ή λάθος η μεταβληθείσα θέση της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπισθεί τουλάχιστον ως η βάση της διαπραγμάτευσης.

Παρά ταύτα οι κυβερνήσεις της ΕΕ και ιδιαιτέρως της Γερμανίας παραμένουν αμετακίνητες, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διακήρυξε με δυσοίωνο τρόπο ότι εάν η Ελλάδα δεν επιθυμεί την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, «τελείωσε» προσθέτοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν κάτι νέο».

Γιατί όχι όμως; Οι στόχοι που δεν επετεύχθησαν, τα αποτυχημένα προγράμματα και η επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών δεν είναι πρωτάκουστα πράγματα στην ΕΕ: Κάποιος κυνικός θα μπορούσε να πει μάλιστα ότι πρόκειται για συνήθη διαδικασία. Πρόκειται για μια διαστροφή που αγγίζει τα όρια της ψυχοπάθειας να προσπαθήσεις να διακόψεις αυτή τη συνήθεια τη στιγμή που η ξαφνική ακλόνητη σκληρότητα απειλεί την επιβίωση του ευρωσυστήματος.

BLOOMBERG - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, για την Ελλάδα δεν υπάρχει παρά η άνευ όρων παράδοση. Τι θα κάνουν σε αυτήν την περίπτωση οι Έλληνες που συστρατεύονται με την νέα κυβέρνησή τους; Εάν η Ελλάδα απορρίψει την προσφορά εθνικής ταπείνωσης της Γερμανίας και οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ ακολουθήσουν την απειλή του Σόιμπλε η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από την χρεοκοπία και, το πιθανότερο, την επιβολή ελέγχου στη ροή των κεφαλαίων ως προοίμιο της εξόδου από το ευρωσύστημα. Οι πιστωτές της ΕΕ θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από την περίπτωση συμφωνίας, και σε ακόμη χειρότερη θέση εάν δεν καταφέρουν να ελέγξουν τις παράπλευρες ζημιές.

Η Ελλάδα έχει αφήσει περιθώρια στις διαπραγματεύσεις. Χρειάζεται ίσως να αφήσει ορισμένα ακόμη, αλλά έχει απομακρυνθεί από την αρχική απερίσκεπτη επιθετικότητα και αναζητά την επίτευξη συμφωνίας. Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει. Εάν αρνηθεί, οδηγώντας το ευρωσύστημα στην αποτυχία, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

WSJ: H αντι-μεταρρύθμιση της Ελλάδας

Αντίθετα η Wall Street Journal σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Greece’s Antireform» θεωρεί ότι το πρόγραμμα «Αντιμεταρρύθμισης» που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα για την ιδιωτική οικονομία και λιγότερη για τον δημόσιο τομέα, θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη, ενώ ανοίγει τον δρόμο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το χρέος της Ελλάδας που βρίσκεται στο 175% σε σχέση με το ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο, αλλά το ύψος του οφείλεται στην συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25% κατά την περίοδο της κρίσης, ενώ, ότι και να λέει ο Π/Θ, Αλέξης Τσίπρας, για την δέσμευσή του στο ευρώ, οι πράξεις του είναι αντίθετες σε μια στρατηγική ανάπτυξης και αποτελούν συνταγή για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Stratfor: Η Ελλάδα σε δυσχερέστερη θέση από την Αργεντινή

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση από την Αργεντινή στην περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, αναφέρει ανώνυμη ανάλυση του Stratfor με τίτλο «Greece and Argentina, Similar But Not the Same».

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ανάλυσης είναι ότι η Ελλάδα, στην περίπτωση αυτή, δεν θα μπορούσε εύκολα να βρει την αναγκαία χρηματοδότηση, ακόμη και στην περίπτωση που στρέφονταν προς τη Ρωσία.

Μολονότι, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα χρησιμοποίησε την περίπτωση της Αργεντινής ως παράδειγμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Ελλάδα διαθέτει πολύ λιγότερα περιθώρια ελιγμών από εκείνα που διέθετε το Μπουένος Άιρες. Πολλές από τις κινήσεις της Αργεντινής το 2001 δεν σχεδιάστηκαν ούτε εκτελέστηκαν επαρκώς, αλλά η Αργεντινή ήταν μια κυρίαρχη χώρα όταν τις εκτελούσε. Οι Έλληνες εξέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιλύσει το πρόβλημα χρέους της χώρας χωρίς να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιτύχει, ταυτόχρονα, και τους δύο στόχους.

CNN - ΓΚΑΙΤΝΕΡ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Γκάιτνερ: Κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Στο ενδεχόμενο μόλυνσης της Ευρωζώνης από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τιμ Γκάιτνερ, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Buttonwood Gathering του The Economist, που διοργανώθηκε χθες στο Μανχάταν, επισημαίνει στο CNN Money με τίτλο «Tim Geithner: Europe in a worse spot than Japan».

Ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι το ελληνικό δράμα καταδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, τους οποίους αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση από την ίδρυσή της το 1999. Τα σχόλιά του αντανακλούν τις ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ενθάρρυνε και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν στην ίδια οδό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο