LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2015 18:00

WP: Για το καλό της Ευρώπης η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία

«Μια συμφωνία που η Ευρώπη δεν μπορεί να αρνηθεί» όπως επισημαίνει και η εφημερίδα The New York Times.

The New York Times - CNBC - The Washington Post
Με την εκλογή του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός προσφέρει ελπίδα στην Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα Washington Post .

Πρόκειται για την ευκαιρία της Ευρώπης στην καταστροφική λιτότητα η οποία βύθισε τον Νότο στην ύφεση και τον Βορρά στον αποπληθωρισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ένα ‘New Deal’ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη τονίζει η WP. 

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το ερώτημα είναι εάν η υπόλοιπη Ευρώπη θα επιδείξει πολιτική ικανότητα ή θα καταδικάσει τους λαούς της Ευρώπης σε μια πολυετή εξαθλίωση. Οι αρχικές αντιδράσεις της Γερμανίας και των Βρυξελλών επιλέγουν την εξαθλίωση. Τώρα είναι η ώρα για την κυβέρνηση Ομπάμα, τους προοδευτικούς του Κογκρέσου και όλης της χώρας, να ενώσουν τις φωνές σε ένα ηχηρό κάλεσμα για να σωθεί η Ευρώπη από την τρέλα της. 

Την ανάγκη μιας συμφωνίας, «που η Ευρώπη δεν μπορεί να αρνηθεί» υπογραμμίζουν και οι New York Times. 

Να αναλάβουν ηγετικό ρόλο καλεί  η NWT τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να αποφευχθεί «η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με την τρόικα» που «ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία ή απώλεια της πρόσβασης στη ρευστότητα των τραπεζών και να προκαλέσει ακόμη χειρότερα δεινά στους Έλληνες πολίτες».    

Η εφημερίδα προτείνει ως εναλλακτική λύση η ΕΚΤ και το ΔΝΤ  να ανταλλάξουν το ελληνικό χρέος που κατέχουν, ύψους 52 δισ. ευρώ, με άτοκα ομόλογα που θα αποπληρωθούν όταν η ελληνική οικονομία θα κινείται εντός τροχιάς. 

Αυτά τα αποκαλούμενα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου θα έχουν την ίδια ονομαστική αξία όπως το τρέχον ελληνικό χρέος αλλά δεν θα επιβάλουν τις πληρωμές των τόκων στην Ελλάδα που αγωνίζεται να ανακάμψει. Πιο σημαντικό, οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους δεν θα πρέπει να αρχίσουν μέχρι η οικονομία της Ελλάδας να δείξει σημάδια ζωής. Λογικοί στόχοι θα ήταν η επιστροφή στην υγιή ανάπτυξη, το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί κάτω από το 12% καθώς και η μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ που έχει συνθλιβεί με μια αναλογία σε ένα βιώσιμο 40% (το οποίο είναι πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα). 

Η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να αγοράσει το χρέος που κατέχει σήμερα η Γαλλία, η Γερμανία και άλλοι μεγάλοι πιστωτές της Ε.Ε. ώστε η Ελλάδα να έχει την ίδια αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς. Μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους θα συμβάδιζε με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα σε όλη την Ευρώπη, να βάλει περισσότερα χρήματα στην κυκλοφορία και να ωθήσει σε ένα άλμα την στάσιμη οικονομία. 

Η τρόικα, σύμφωνα με τους NYT, πρέπει επίσης να προσαρμοστεί αναφορικά με τους φορολογικούς όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Ορισμένοι από τους όρους του δανείου που επιβάλλονται, όπως οι σημαντικές βελτιώσεις στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων ώστε να καλυφθούν τα κενά και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, αποτελούν ένα σκληρό φάρμακο, αλλά καλό για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Ενώ οι πιστωτές θα πρέπει να εμμένουν στις θέσεις τους σε αυτό το είδος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η προσέγγιση τύπου slash-and-burn θα πρέπει να σταματήσει. 

Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, ιδιαίτερα οι επενδύσεις στην Υγεία και την Παιδεία. Τα μέτρα λιτότητας που κόβουν τα βασικά δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, όχι μόνο προκαλούν εκτεταμένες στερήσεις αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψουν κάθε ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη. 

Ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής ανάπτυξης είναι η καταναλωτική ζήτηση: Όταν οι μισθοί μειώνονται κατακόρυφα και ανεβαίνει στα ύψη η ανεργία, η οικονομία εισέρχεται σε ένα σπιράλ θανάτου της συρρίκνωσης της ζήτησης. 

Όπως και η Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και η Ελλάδα είναι πνιγμένη από τις υποχρεώσεις προς τους ξένους πιστωτές. 

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα λιτότητας και τις υποχρεώσεις αποπληρωμής, η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πάρει στα χέρια της την οικονομία της και να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ωστόσο, αν ο κ. Ντράγκι και η κ. Λαγκάρντ αναλάβουν ηγετικό ρόλο και συναντήσουν τον κ. Τσίπρα στα μισά του δρόμου, υπάρχει η δυνατότητα να βγουν όλοι κερδισμένοι. Με λογικούς όρους αποπληρωμής για την Ελλάδα, που να συνδέονται με μια πραγματική ανάκαμψη, θα μπορούσε να σταματήσει η ανθρώπινη δυστυχία και να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη με μακροχρόνια οφέλη που θα ευνοήσουν ολόκληρη την ευρωζώνη καταλήγουν οι New York Times. 

Τις ελληνικές προτάσεις για ανταλλαγή ομολόγων αναδεικνύει και το δίκτυο CNBC . Εκφράζει, όμως, επιφυλάξεις εάν η τρόικα δεχθεί τις προτάσεις και  φιλοξενεί εκτιμήσεις αναλυτών που προειδοποιούν για δύσκολες διαπραγματεύσεις. 

Ο Μ. Marcunsen  της Societe Generale,  εκτιμά πως «ένα είδος ελάφρυνσης χρέους για την  Ελλάδα σημαίνει περαιτέρω παράταση της ωρίμανσης και προσπάθεια να μειωθεί το ήδη χαμηλό επιτόκιο. Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες ως προς με το χρέος, και μένει κανείς με μεγάλο απόθεμα χρέους". 

Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα "παντρέματος" της οικονομικής φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ - που επικεντρώνεται  στην ανατροπή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - και αυτής των δανειστών, συνεχίζει το CNBC  επικαλούμενο την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά και την «αντίσταση» της  ΕΚΤ στο αίτημα του Γιάννη  Βαρουφάκη για γέφυρα χρηματοδότησης. 

Είτε η ΕΚΤ παράσχει στήριξη είτε όχι, οι δανειστές γνωρίζουν πως ό, τι αποφασίσει για την Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες σε χώρες της ευρωζώνης που έλαβαν βοήθεια όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία υπογραμμίζει το αμερικανικό δίκτυο. 

Επισημαίνει, τέλος, πως εκφράζονται ανησυχίες ότι μία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα συνιστούσε ανησυχητικό προηγούμενο για άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως δηλώνει ο  FrancescoCastelli, αναλυτής της Method Investments & Advisory.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο ηθικός κίνδυνος. Αν η Ελλάδα επιτύχει μεγάλη μείωση χρέους, τότε η Ισπανία και οι Podemos θα πουν επίσης: "Θέλουμε μείωση 50%", δήλωσε ο F. Castelli στο δίκτυο, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς δεν έχει χρήματα, ούτε ανάπτυξη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Κινούμαι ηλεκτρικά”: επιλέξιμες από σήμερα οι δαπάνες για ηλεκτρικά οχήματαΧθες 09:13 | Ειδήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά ηλεκτρικού οχήματος μπορούν από σήμερα να δώσουν προκαταβολή ή να αγοράσουν/μισθώσουν το ηλεκτρικό όχημα που επιθυμούν.

Κορονοϊός: οι οικονομικές επιπτώσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματαΧθες 10:07 | Ειδήσεις

Η μελέτη αποκαλύπτει πως τα ιδρύματα προκειμένουν να ανταπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα σχεδιάζουν προσωρινή αργία προσωπικού και περικοπή μισθού για μέρος των εργαζομένων.

ΔΕΔΔΗΕ: νέες υπηρεσίες τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησηςΠαρασκευή 07 Αυγούστου 2020 11:46 | Ειδήσεις

Αμεσότερη επικοινωνία και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση, υπόσχεται ο ΔΕΔΔΗΕ. Η νέα εφαρμογή για τις βλάβες.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Αίτημα για νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσειςΠαρασκευή 07 Αυγούστου 2020 14:42 | Ειδήσεις

Στόχος, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, να δοθεί μία ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να επανέλθει η αγορά σε συνθήκες ισορροπίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Champions League: η Μπαρτσελόνα υπέταξε την Νάπολι00:10Champions League: στο Final-8 η Μπάγερν με διπλή ήττα της Τσέλσι00:01Παιδιά νεκρά από φωτιά σε πολυκατοικία23:50Ο Κριστιάνο Ρονάλντο άναψε “φωτιές” στην Γιουβέντους23:38Κορονοϊός - Μάσκα: που είναι υποχρεωτική έως τις 31 Αυγούστου - Ποιες εξαιρέσεις ισχύουν23:27Νέα Ζηλανδία: Μία πόλη... πωλείται για 7,5 εκ. δολάρια23:13Κορονοϊός: ακόμη ένας νεκρός στην Ελλάδα23:03Κορονοϊός - Χαλκιδική: 50 κρούσματα σε εργοστάσιο22:52Βηρυτός - Έλληνες περιγράφουν στον ΑΝΤ1 την απόγνωση και τον τρόμο (βίντεο)22:39Όζι Όσμπορν: η ζωή του γίνεται ντοκιμαντέρ (βίντεο)22:30Η Έρρικα Πρεζεράκου στον ΑΝΤ1 για το ατύχημα με το ταχύπλοο (βίντεο)22:25Βηρυτός - Λαμπρινή Θωμά στον ΑΝΤ1: Οι διαδηλωτές έστησαν κρεμάλες (βίντεο)22:12Αθηνών-Λαμίας: Μηχανή “καρφώθηκε” στα κιγκλιδώματα 21:58Κορονοϊός - Λινού στον ΑΝΤ1: Είναι πιθανό να μην ελεγχθεί η κατάσταση (βίντεο)21:43Φίλης στον ΑΝΤ1: Να είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων (βίντεο)21:29Πυρκαγιά κοντά στο Μαυρομμάτι21:14Μητροπολίτης Φιλίππων στον ΑΝΤ1: Συνωστισμός στις λιτανείες, αλλά όχι στις παραλίες; (βίντεο)21:01Μεγάλη φωτιά στην Ξάνθη (βίντεο)20:48Πλήρωσε αδρά για την… εξόντωση βρυκολάκων20:34Κορονοϊός - Δήμαρχος Πόρου στον ΑΝΤ1: Είναι “μουδιασμένοι” όλοι στο νησί (βίντεο)20:22
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο