Reuters
Δημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2015 16:26 | Ανανέωση: 04 Φεβρουαρίου 2015 20:14Reuters: «Όχι» σε όλα λέει η Γερμανία
Την σκληρή και άκαμπτη στάση με την οποία ετοιμάζεται το Βερολίνο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά αποκαλύπτει έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, βάσει του εγγράφου αυτού, η Γερμανία θέλει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να πάρει πίσω όλες τις αντι-μνημονιακές υποσχέσεις που έδωσαν οι υπουργοί τις πρώτες ημέρες της ανάληψης της εξουσίας απο τον ΣΥΡΙΖΑ και να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους δανειστές της.
Το έγγραφο εκπονήθηκε από το Βερολίνο ενόψει του Euro Working Group που πρόκειται να συνεδριάσει αύριο.
Το γερμανικό έγγραφο τονίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αντιστρέψει καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έως τώρα, στην προσπάθεια της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.
«Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των κύριων μεταρρυθμιστικών μέτρων, που είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί το πρόγραμμα εντός τροχιάς», τονίζεται στο γερμανικό έγγραφο και προστίθεται ότι «στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολογία, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς».
Επίσης, επιθυμεί να βάλει τέλος στην παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων από την Τρόικα (τους επιθεωρητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) των οποίων οι τριμηνιαίες επισκέψεις έχουν γίνει συνώνυμο για πολλούς Έλληνες με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, τονίζει το δημοσίευμα.
Το γερμανικό έγγραφο έδειξε ότι το Βερολίνο θέλει η τρόικα να παραμείνει στη θέση της, σημειώνει το Reuters και προσθέτει πως καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης EFSF, καθώς επίσης και τα διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.
Το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων, ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% τον επόμενο χρόνο (2016), και να κλείσει το υπόλοιπο κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο.
Το γερμανικό έγγραφο βλέπει το φως της δημοσιότητας μία ημέρα πριν την συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο.
Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Μάρτιν Γιέγκερ, επανέλαβε σήμερα ότι το Βερολίνο απορρίπτει το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, μήνυμα που φρόντισε να στείλει εκ νέου και η Άγκελα Μέρκελ, ενώ διευκρίνισε ότι η πιστωτική γραμμή δεν αποτελεί για την ώρα επιλογή. Όπως είπε, προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Ενόψει, δε, της αυριανής συνάντησης του Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας για τους επισκέπτες του υπουργείου.
Σημειώνεται ότι σήμερα και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διεμήνυσε ότι η θέση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες και επισήμανε ότι το Βερολίνο αναμένει το ολοκληρωμένο ελληνικό σχέδιο.
Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας σημειώνουν ότι το έγγραφο αυτό δείχνει ότι η Γερμανία μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση, λένε πως η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει τόσο σκληρή γραμμή καθώς είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης και προσπαθεί να οριοθετήσει το πεδίο της, ενώ για το περιεχόμενο του εγγράφου λένε ότι δεν μπορεί φυσικά να περιμένουν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε μνημονιακές δεσμεύσεις και σκληρά μέτρα όπως η περικοπή συντάξεων.
Καταλήγουν με λίγα λόγια ότι το έγγραφο επιστρέφεται ως απαράδεκτο, καθώς όσα ζητούν οι γερμανοί προσκρούουν στην νωπή εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπττική της Ευρώπης