Δανειολήπτες
Δημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2015 12:47Ψυχραιμία συνιστούν οι τράπεζες σε όσους έχουν δάνεια σε Ελβετικό φράγκο
Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για περισσότερους από 65.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, η χθεσινή απόφαση του Κεντρικού Τραπεζικού Ιδρύματος της Ελβετίας, να άρει την ισοτιμία ευρώ-Ελβετικού φράγκου, με αποτέλεσμα αυτή να διαμορφωθεί στο 1:1, από 1:1,20 που ήταν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άληκτο κεφάλαιο κάθε δανείου που είχε συναφθεί σε Ελβετικό φράγκο να αυξηθεί αυτόματα σε ποσοστό πάνω από 15% και μοιραία να αυξηθούν ανάλογα και οι μηνιαίες δόσεις που καλούνται να πληρώνουν οι δανειολήπτες.
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά των Ελληνικών Τραπεζών, τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν πως δε χρειάζεται πανικός και βεβιασμένες κινήσεις από τους δανειολήπτες που θίγονται από την εξέλιξη αυτή. Αν σπεύσουν να μετατρέψουν τα δάνεια τους από Ελβετικό φράγκο σε ευρώ, φοβούμενοι δυσμενέστερη εξέλιξη, τότε αυτομάτως θα μετατρέψουν σε πραγματικές τις ζημιές που έχουν και που προς το παρών είναι μόνο λογιστικές.
Οι πληροφορίες από την πλευρά των τραπεζών λένε πως θα προχωρήσουν σε εξεύρεση λύσεων που θα ελαφρύνουν τους δανειολήπτες καθώς από την αρχική ισοτιμία του 1:1,60 το 2011, ως το 1:1 σήμερα, η διαφορά είναι τεράστια.
Σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει θέση για την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «εκτός από τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα στα πλαίσια του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στην νέα ζημιά των δανειοληπτών».
«Μετά την καταστροφή των μικροομολογιούχων με τα μέτρα της κυβέρνησης και το περίφημο PSI, 61.000 οικογένειες σήμερα χτυπιούνται από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ακόμα μια φορά, την ευθύνη τη φέρει το υπουργείο Οικονομικών», επισήμανε από πλευράς του ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
«Όταν πουλήθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου τα οποία κάλυπταν τις τράπεζες, χάθηκε και η ασφάλεια εκείνων που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, αντί να κάνει προεκλογική εκστρατεία όπως δεν επιτρέπεται, να ασχοληθεί με αυτές τις 61.000 ελληνικές οικογένειες», πρόσθεσε.