LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Δημοσίευση: 13 Ιανουαρίου 2015 21:15

Χαρδούβελης: Οι κίνδυνοι από τη μη ολοκλήρωση του προγράμματος

«Χωρίς την ολοκλήρωση του Προγράμματος, μέσα σε ένα αποδεκτό χρονικό διάστημα, το κόστος για τη χώρα μεγεθύνεται υπέρμετρα» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Γκίκας Χαρδούβελης - ελληνογερμανικό επιμελητήριο

Στην εκτίμηση ότι χωρίς την ολοκλήρωση του Προγράμματος για την Ελλάδα μέσα σε ένα αποδεκτό χρονικό διάστημα, το κόστος για τη χώρα μεγεθύνεται υπέρμετρα, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Μάλιστα, προσδιόρισε τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη μη ολοκλήρωση του Προγράμματος, στους εξής:

«Πρώτον, υπάρχει απώλεια πόρων της τάξης των 7,2 δισ. ευρώ. Τα μισά προέρχονται από δάνεια της ΔΝΤ και τα υπόλοιπα μισά από την ευρωζώνη. Μάλιστα, τα 1,8 δισ. ευρώ από τα χρήματα της ευρωζώνης είναι καθαρή δωρεά, δεν αποτελούν νέο δάνειο. Είναι η επιστροφή στην Ελλάδα του κεφαλαιακού κέρδους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά ελληνικών ομολόγων σε πολύ χαμηλή τιμή.

Η απώλεια του παραπάνω ποσού θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων (15δισ. ευρώ) και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική.

Δεύτερον, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει το ποσό των 11,4 δισ. ευρώ, που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτά είναι χρήματα που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν μέχρι σήμερα για την προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η επιστροφή τους θα μειώσει μεν το ελληνικό χρέος με το αντίστοιχο ποσό, αλλά θα ακυρώσει ένα ποσό ευρωπαϊκών χρημάτων που υπήρχε ως μαξιλάρι.

Τρίτον, η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις αγορές, όποτε τις χρειαστεί. Δεν θα υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, κανένα δηλαδή μαξιλάρι ασφαλείας.

Τέταρτον, χωρίς την ολοκλήρωση του Προγράμματος, η ΕΚΤ δεν θα παρέχει τη συνήθη ρευστότητα που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και που τον Νοέμβριο ανέρχονταν σε περίπου 45 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν τον μηχανισμό του ELA (Emergency Liquidity Assistance) από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό δημόσιο και κοστίζει περισσότερο. Το επιπλέον κόστος θα πιέσει τα εγχώρια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και νοικοκυριών ακόμα πιο ψηλά.

Πέμπτον, θα εμφανιστεί τότε σχεδόν αδύνατη η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Θα χάσει η Ελλάδα το τρένο της εύκολης χρηματοδότησης, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης».

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, εάν κλείσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα εισπράξει 7,2 δισ. ευρώ και θα έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Επιπλέον, η χώρα θα μπει σε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους για περίπου ένα χρόνο.

Γκίκας Χαρδούβελης - ελληνογερμανικό επιμελητήριο

Ο κ. Χαρδούβελης περιέγραψε αυτήν τη σχέση ως εξής:

«Πρώτον, η χώρα θα καθορίσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τους όρους που θα διέπουν τον ευρωπαϊκό προληπτικό μηχανισμό στήριξης, τον ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Το ποσό της πιστωτικής αυτής γραμμής αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, περίπου 10 δισ. ευρώ, από το ΤΧΣ.

Δεύτερον, η ύπαρξη του ECCL θα μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές. Η χώρα θα έχει ικανοποιητική πρόσβαση στη χρηματοδότηση των αναγκών της από την ελεύθερη αγορά.

Τρίτον, θα διαπραγματευτεί η ίδια η χώρα και τους όρους συμμετοχής της. Στο ECCL θα συμπεριληφθούν ορισμένα διαρθρωτικά ορόσημα, που απαιτείται η χώρα να πληροί. Αυτά θα αποτελούνται κυρίως από δράσεις που δεν τελείωσαν το 2014 στο 2ο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής , αλλά και άλλες δράσεις, αποκλειστικά δικές μας, που προέρχονται από το δικό μας ελληνικό Πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης».

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα είναι ώριμο να ανοίξει και η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ως εξής:

«Πιθανόν η νέα κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων τού επίσημου τομέα. Η επιμήκυνση είναι μια τροποποίηση των όρων τού δανείου, που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους. Χωρίς ζημία στον Ευρωπαίο φορολογούμενο, μας βοηθάει διότι σπρώχνει τις υποχρεώσεις μας βαθύτερα προς το μέλλον, μειώνοντας την παρούσα αξία τους.

Πιθανόν η νέα Κυβέρνηση να καταλήξει και στη μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά. Η μετατροπή αυτή αποτελεί ευκαιρία τη σημερινή εποχή, στην οποία τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού είναι χαμηλά. Θα βοηθήσει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων στο μέλλον ανεξάρτητα, αν στο μέλλον αυξηθούν τα επιτόκια.

Τέλος, η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, σε αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό ECCL», κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης

Ευρεία πολιτική συναίνεση για μικρής διάρκειας πολιτική αστάθεια και προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητάει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο δηλώνει ότι πιστεύει στην Ελλάδα και θεωρεί ότι διαγράφονται θετικές συγκυρίες και προοπτικές που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να ανακάμψει και να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας. Όπως επισήμαναν τα στελέχη του επιμελητηρίου στη σημερινή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση, «η παρένθεση πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω της εκλογικής αναμέτρησης, πρέπει να είναι μικρής διάρκειας».

Εκτιμάται ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν σαφή μηνύματα ότι η ελληνική οικονομία για πρώτη φορά ανακάμπτει και, για άλλη μία φορά, το επιμελητήριο, όπως ανέφεραν σήμερα τα στελέχη του, ζητάει να υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση, «ώστε να τεθούν οι βάσεις για την οριστική και μακροχρόνια επίλυση όλων των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα της κρίσης, το πρόβλημα της ανεργίας».

Επισημάνθηκε ακόμη ότι πρέπει να συνεχιστούν και να τελειώνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και να διοχετευθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ με αυστηρά κριτήρια αποκλειστικά στην ανάπτυξη, προκειμένου να δημιουργηθούν και να διασφαλιστούν μακροπρόθεσμα νέες θέσεις εργασίας.

Στον απολογισμό του επιμελητηρίου αναφέρθηκε ότι συνολικά περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις, με περίπου 27.000 Έλληνες επισκέπτες, συμμετείχαν την τελευταία τριετία σε εκθέσεις που διοργανώθηκαν στη Γερμανία και υποστηρίχθηκαν από το επιμελητήριο και ότι μέσω του επιμελητηρίου τα 83 διμερή επιμελητήρια που έχει η Γερμανία σε άλλες χώρες, αλλά και τα 120 γραφεία που διατηρεί σε σημεία του πλανήτη, αποτελούν πύλη διείσδυσης σε νέες αγορές για τα περισσότερα μέλη του.

Ακόμα έγινε αναφορά στη διαδικτυακή πλατφόρμα ProGreece -το διαδραστικό κοινωνικό δίκτυο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στη δημιουργία του «Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης» για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών, και στο πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης, που υποστηρίζει το επιμελητήριο μαζί με άλλους φορείς, το οποίο αγκάλιασαν οι επιχειρήσεις της τουριστικής αγοράς και που πλέον επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑνοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσηςΣήμερα 07:16 | Ειδήσεις

Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά και οι ζώνες. Ολόκληρη η απόφαση.

Δίκη Siemens: ένοχοι 22 από τους κατηγορούμενουςΧθες 12:53 | Ειδήσεις

Το Δικαστήριο έκρινε 5 από τους κατηγορούμενους αθώους, ενώ απάλλαξε άλλους 27 λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις.

Βρούτσης: Πρόσβαση σε παροχές υγείας για χιλιάδες... “κομμένους” ασφαλισμένους του ΕΦΚΑΧθες 10:51 | Ειδήσεις

Η ασφαλιστική ικανότητα των εν λόγω ασφαλισμένων είχε διακοπεί άδικα από την  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  υποστηρίζει ο Υπ. Εργασίας. Αιχμηρή απάντηση από την Αχτσιόγλου.

ΚΙΝΑΛ: συνεχίζεται η εξοντωτική φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριώνΧθες 13:57 | Ειδήσεις

Χωρίς μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς αλλαγή πολιτικής, η ανάπτυξη θα καρκινοβατεί, υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κατσανιώτης στον ΑΝΤ1: Σαμαράς για Πρόεδρος της Δημοκρατίας (βίντεο)09:42Χανιά: νεαρός έπεσε από κάγκελα βγάζοντας selfie!09:37Αντικαπνιστικός νόμος: σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 114209:25Αίγιο: Πέθανε ο πατέρας του Ανδρέα που είχε διασωθεί στο σεισμό του 199509:12Στις φλόγες δύο διαμερίσματα στο Ηράκλειο09:00Προπονητής της Τότεναμ ο Ζοζέ Μουρίνιο08:47Κοντοζαμάνης στον ΑΝΤ1: ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο (βίντεο)08:35Αστυνομικό Τμήμα γίνεται το σπίτι του Χίτλερ (βίντεο)08:22Ωραιόκαστρο: καταγγελίες “φωτιά” για το πόσιμο νερό και την ΔΕΥΑΩ08:10Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική (βίντεο)07:57Γερμανία: δολοφονήθηκε γιος πρώην ομοσπονδιακού Προέδρου07:45Ισχυρός σεισμός στο Μεξικό07:32Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης07:22Maude Bonney: η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη από την Αυστραλία στην Αγγλία07:10“Ισοπεδώθηκε” κοινοτικό κατάστημα από έκρηξη (βίντεο)06:57Κυριάκος Μητσοτάκης: στο Ζάγκρεμπ για το Συνέδριο του ΕΛΚ06:43Έκρηξη σε sex shop στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)06:30Ζώδια: οι προβλέψεις της Τετάρτης06:17Καιρός: βροχές και ισχυρές καταιγίδες την Τετάρτη06:04Η εξομολόγηση του Κώστα Αποστολάκη για τον πατέρα του (βίντεο)23:59
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο