Ο κίνδυνος της αβεβαιότητας επανέρχεται στους επενδυτές
Του Νίκου Ρογκάκου
Η βίαιη αντίδραση των αγορών ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε κόμματα, βουλευτές και πολίτες που βρίσκονται ήδη στην διακεκαυμένη ζώνη.
Για «ελληνική κρίση Νο 2» μιλούν ξένοι οικονομικοί οίκοι και έτσι μοιραία είδαμε το χρηματιστήριο να χάνει 20% σε ένα 48ωρο και τα επιτόκια των ομολόγων να εκτοξεύονται σε επίπεδα χρεοκοπίας.
Ο κίνδυνος της αβεβαιότητας επανέρχεται στους επενδυτές, καθώς οι συζητήσεις με τους εταίρους διακόπηκαν ουσιαστικά και οι μεταρρυθμίσεις που λέγαμε τόσο καιρό πάνε τουλάχιστον δύο μήνες πίσω.
Οι ξένοι οικονομικοί κύκλοι προσλαμβάνουν αυτήν την πολιτική αβεβαιότητα αυτήν την στιγμή από την χώρα μας και αυτό είναι, όπως λένε, ό,τι χειρότερο για την ελληνική οικονομία.
Την ώρα που η ΕΚΤ ετοιμάζεται για την αγορά κρατικών ομολόγων, όλων των χωρών όχι μόνο από την Ελλάδα, που αυτό σημαίνει, επί της ουσίας αγορά χρέους, και επιμήκυνση των υποχρεώσεων, διαφαίνεται για μας και πάλι ο κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης από την Ευρωτράπεζα, εάν η οικονομία μας γυρίσει και πάλι σε ύφεση.
Το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν έως τέλος Φεβρουαρίου, εάν δεν εκταμιευθούν τα 5,2 δις € από ΕΚΤ & ΔΝΤ.
Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να τελειώσει η διαπραγμάτευση και να υπογραφεί η προληπτική γραμμή στήριξης μέσα στο δίμηνο της παράτασης που έχουμε πάρει.
Οι διαπραγματεύσεις όμως σταμάτησαν και με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η όποια Κυβέρνηση προκύψει θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα 3μηνο για να συγκροτηθεί και να ξεκινήσει νέο κύκλο συζητήσεων με τους εταίρους. Φθάνουμε δηλαδή αρχές Απριλίου.
Παράλληλα, οι υποχρεώσεις θα τρέχουν και προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό. Αυτόν τον πολιτικό γρίφο βλέπουν οι ξένοι οίκοι και βάζουν την ελληνική οικονομία αυτήν την στιγμή σε κόκκινο συναγερμό.