Συνέντευξη Τύπου της CTIP OIL & GAS
Δημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2014 17:18Οι επενδυτές επιλέγουν Eλλάδα για φυσικό αέριο
Της Φαίης Χρυσοχόου
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα έχει σημαντικό όφελος από την αεριοκίνηση», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CTIP&Gas Reda Ginena. Ο κ Ginena εξήγγειλε ότι είναι έτοιμος να δημιουργήσει δίκτυο 40 πρατηρίων φυσικού αερίου στη χώρα στην επόμενη πενταετία που αντιστοιχεί σε επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρόεδρος της εταιρείας έχει ήδη συναντηθεί με τους αρμόδιους για το θέμα υπουργούς καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συζητείται ήδη στη Βουλή και να επιτραπεί η μετασκευή κινητήρων από ντίζελ σε διπλού καυσίμου.
Η χρήση του φυσικού αερίου για την κίνηση οχημάτων υπολογίζεται ότι είναι 50% φθηνότερη από τη βενζίνη και περίπου 30% - 40% φθηνότερη από το πετρέλαιο ντίζελ. Ειδικά για μεγάλα οχήματα όπως φορτηγά και λεωφορεία ότι η ανάκτηση της επένδυσης για την μετατροπή του κινητήρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 4 - 8 μηνών.
Ήδη έχουν ξεκινήσεις συζητήσεις με την ΔΕΠΑ για τις πιθανότητες συνεργασίας για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου ντίζελ. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με σημαντικό αριθμό εταιρειών οι οποίες διαθέτουν μεγάλους στόλους φορτηγών αυτοκινήτων προκειμένου να τους μετατρέψουν ώστε να χρησιμοποιούν και φυσικό αέριο.
Η μετατροπή των οχημάτων θα γίνεται στους σταθμούς ανεφοδιασμού, ενώ υπολογίζεται ότι από την στιγμή που θα λυθούν όλα τα προβλήματα ο πρώτος σταθμός θα μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε 6 έως 8 μήνες.
Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι φυσικό αέριο για την κίνησή τους χρησιμοποιούν περίπου 16,7 εκατομμύρια οχήματα ενώ λειτουργούν 20.000 σταθμοί ανεφοδιασμού πεπιεσμένου φυσικού αερίου. Στην Ευρώπη το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων διαθέτουν η Γερμανία και η Ιταλία με περίπου 900 σταθμούς να λειτουργούν σε κάθε μία από τις δύο χώρες.
Ο όμιλος CTIP έχει την έδρα του την Ιταλία και δραστηριοποιείται σε 45 χώρες στους τομείς μελετών, σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων στους τομείς ενέργειας, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, μεταφορών, κ.ά.