Χρήστος Μεγάλου
Δημοσίευση: 02 Δεκεμβρίου 2014 16:11Δύο δις ευρώ από την Eurobank, στην αγορά μέσα στο 2015
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, πραγματοποίησε ομιλία στα πλαίσια του συνεδρίου που πραγματοποιεί το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Στην ομιλία του ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της τράπεζας για την επόμενη χρονιά, αλλά και στη τρέχουσα πολιτικοοικονομική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί.
Τόνισε πως μπορούμε πλέον να θεωρήσουμε ως δεδομένο, ότι επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πως είναι απαραίτητη η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Χρήστου Μεγάλου έχει ως εξής:
Η μεγάλη εικόνα για την πορεία της οικονομίας είναι ξεκάθαρη:
• επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης
• ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
• δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση για να ολοκληρωθεί το τελευταίο review από την Τρόικα
• συνειδητοποίηση, πια, από όλους, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση εξόδου από την κρίση και το Μνημόνιο αλλά χρειάζεται και σε αυτή τη φάση τη στήριξη των εταίρων μας
• ανάγκη διασφάλισης του πλαισίου σταθερότητας πάνω στο οποίο μπορεί να καταστεί βιώσιμη η ανάπτυξη, χωρίς την οποία δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση.
Ας δούμε το θέμα της ανάπτυξης και τις προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, σε σχέση με τη δική μας δουλειά και με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν και δεν δημιούργησαν τη δημοσιονομική κρίση. Μόνο τώρα, ύστερα από έξι χρόνια που άλλαξαν εκ θεμελίων την εικόνα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, μπορούμε να πούμε πως επιστρέφουμε σταδιακά, αλλά σταθερά, σε ομαλές συνθήκες.
Και ομαλές συνθήκες σημαίνει ότι και οι Τράπεζες αφήνουμε πίσω μας τη διαχείριση μιας μακράς κρίσης, που απορρόφησε πολλές δυνάμεις μας όλο αυτό το διάστημα, και μπορούμε να εστιάσουμε στη βασική μας δουλειά. Δηλαδή, στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Συνοψίζω τη στόχευσή μας, όπως τη βλέπουμε στη Eurobank, αλλά νομίζω δεν απέχει και από των άλλων συστημικών τραπεζών. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι:
• να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία. Επ' αυτού ανακοινώσαμε μια σειρά πρωτοβουλιών, που τις είπαμε “Δεσμεύσεις 2015”, με βασική το ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των χρηματοδοτήσεων, δηλαδή 2 δις σε ΝΕΑ δάνεια, πέρα από τις αναχρηματοδοτήσεις υπαρχουσών δανειακών συμβάσεων.
• να θέσουμε προτεραιότητες στη χρηματοδότηση.
◦ όπως είναι φυσικό, προτεραιότητα έχουν οι επιχειρήσεις γιατί μέσα από αυτές θα πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας, θα αναζωογονηθεί η παραγωγική δραστηριότητα, θα κινηθεί όλο το συναλλακτικό κύκλωμα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που είναι η κορυφαία κοινωνική και οικονομική ανάγκη σήμερα. Από τα 2 δις, δίνουμε 1,6 δις νέα δάνεια στις επιχειρήσεις.
◦ περιμένουμε, λοιπόν, νέα επιχειρηματικά σχέδια με γερό business plan και σαφή επιχειρηματική στόχευση για να τα χρηματοδοτήσουμε. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, εκείνες που μπορούν να δώσουν με επιτυχία τη μάχη του ανταγωνισμού στις ανοιχτές διεθνείς αγορές. Πιστεύουμε πως οι εξαγωγές και όχι η εσωτερική αγορά είναι η απάντηση στην κρίση μεσοπρόθεσμα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όχι μόνο στον τομέα των υπηρεσιών αλλά και των αγαθών, παρά τα προβλήματα της συγκυρίας.
Θέλουμε και θα στηρίξουμε ισχυρές και διεθνώς ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό εκπονήσαμε μια μεγάλη, χωρίς προηγούμενο έρευνα για το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα, ώστε να έχουμε εργαλεία χάραξης πολιτικής. Και για το λόγο αυτό ανακοινώσαμε μειώσεις επιτοκίων και ειδικές χρηματοδοτήσεις για την εξαγωγική δραστηριότητα 800 επιχειρήσεων πελατών μας.
• Και, βέβαια, κατανοούμε την ανάγκη μείωσης του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά υπάρχουν γι' αυτό δύο προϋποθέσεις:
α. Η μείωση του κόστους των καταθέσεων, και
β. Η εξομάλυνση των συνθηκών δανεισμού της χώρας, αφού το κόστος του κινδύνου χώρας είναι εμφανές και για τις ελληνικές τράπεζες και για τις ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη σήμερα. Είμαστε όμως σε καλό δρόμο και γι' αυτό πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξουν υποτροπές.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση και η αλλαγή του διεθνούς περιβάλλοντος έχει δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο ανταγωνισμού, στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε. Η έρευνα αλλά και η εμπειρία των ισχυρότερων οικονομικά κρατών έχει δείξει πως η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών και του μεγέθους των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα κάθε επιχειρηματική δράση μπορεί να έχει επιτυχία, εφόσον στηρίζεται στη δημιουργικότητα του εμπνευστή της, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχουμε το μέγεθος των επιχειρήσεων που διασφαλίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Μια τέτοια εξέλιξη ασφαλώς και θα βοηθήσει και τον τραπεζικό τομέα να προχωρήσει με μεγαλύτερη άνεση σε χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον, η σκληρή έκφραση της κρίσης, που είναι η δυσπραγία πολλών επιχειρήσεων και το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μπορεί να έχει και μια πλευρά ευκαιρίας, καθώς όχι πια μόνον επιχειρήσεις, αλλά και κλάδοι, μπορούν να ανασυγκροτηθούν στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του δανεισμού.
Ήδη έχουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών (Σελόντα), αλλά και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα (Μαΐλλης). Στη Eurobank πρωτοστατήσαμε σε αυτές τις εξελίξεις και θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με τις άλλες τράπεζες – γιατί νομίζω πως στο πεδίο αυτό υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων και για τις τράπεζες αλλά επίσης και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και για τους παλιούς μετόχους τους, που θα διαπιστώνουν σταδιακά, ελπίζω σύντομα, μέσα από τα επιτυχή παραδείγματα ανασυγκρότησης ότι το συμφέρον τους είναι εκεί και όχι στην εμμονή σε ένα παρελθόν που ούτε υπάρχει πια ούτε πρόκειται να επιστρέψει.