Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ»
Δημοσίευση: 01 Δεκεμβρίου 2014 13:50Βρούτσης: «Φρένο στην αυθαιρεσία ανεύθυνων εργοδοτών»
«Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της οργανωμένης προσπάθειας που καταβάλλουμε για την αναχαίτιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχουμε υιοθετήσει - με το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» - μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων και αντικινήτρων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014.
Ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι από τη μια πλευρά είναι οικονομικά κίνητρα και διοικητικές διευκολύνσεις που μειώνουν το κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και από την άλλη, οι «αυστηροί έλεγχοι και οι κυρώσεις για όσους εργοδότες αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν ότι οι ευκαιριακές και αντιπαραγωγικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων δεν ταιριάζουν στην επιχειρηματικότητα της Ελλάδας του αύριο».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, «αυτή την εβδομάδα θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Και αυτό, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δυνατότητα που υπήρχε για την τροποποίηση του ωραρίου με την απλή τήρηση του αθεώρητου βιβλίου αποτέλεσε για πολλούς εργοδότες εστία καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης και καταστρατηγήσεων με τη μορφή της «ψευδομερικής απασχόλησης» ή και αδήλωτης εργασίας».
«Με τις παραπάνω θεσμικές και οργανωτικές ρυθμίσεις επιδιώκουμε την ελαχιστοποίηση των περιθωρίων παραβατικότητας. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Απαιτείται η δραστική αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων και εκ μέρους των ίδιων των επιχειρήσεων. Όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφασή μας για τη δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Συνεπών Επιχειρήσεων – ΠΕΡΣΕΑΣ» επενδύουμε στην υγιή και συνεπή επιχειρηματικότητα, επιβραβεύουμε και αναδεικνύουμε τη δύναμη του «καλού παραδείγματος». Δεν θα αφήσουμε όμως να διαιωνίζεται σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων η παρασιτική λογική κάποιων ανεύθυνων εργοδοτών. Θα βάλουμε οριστικά «φρένο» στην αυθαιρεσία τους», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά στα πρόσφατα απολογιστικά στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον Οκτώβριο 2014, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «ελέγχθηκαν 2.751 επιχειρήσεις και σε σύνολο 9.925 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 884, δηλαδή το 8,91% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 9.391.498 ευρώ. Συνολικά, απο τις 15 Σεπτεμβρίου 2013, οπότε και ξεκίνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και η επιβολή του υψηλού πρστίμου των 10.500 ευρώ, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014, επιβλήθηκαν πρόστιμα που ανέρχοναι στα 59.916.741 ευρώ».