Νέα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»
Δημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2014 17:18Φορο-νομοσχέδιο για την απλούστευση διατάξεων και την διευκόλυνση επενδύσεων
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για τα νέα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» που ετοιμάστηκε υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και έχει στόχο την καταπολέμηση της λογιστικής πολυνομίας και την κωδικοποίηση των διατάξεων, μέσω των οποίων θα μειωθεί το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων και θα απλουστευθούν οι διαδικασίες, ώστε να είναι πιο κατανοητές και εύχρηστες από διεθνείς επενδυτές.
Όπως επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο, με το νομοσχέδιο αυτό:
-για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων συγκεντρώνεται σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές.
-η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.
-οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της ευθυγράμμισης που επιτυγχάνεται με τις διεθνείς λογιστικές πρακτικές.
-με την κωδικοποίηση συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε ενιαίο κείμενο οι κανόνες απεικόνισης των συναλλαγών τόσο από λογιστικής, όσο και από φορολογικής πλευράς διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τις επιχειρήσεις και ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου.
-ολοκληρώνεται η κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που είχε ξεκινήσει με τη θέσπιση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ).
-στόχος των αλλαγών είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου, η μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, χωρίς ωστόσο να δυσχεραίνεται το έργο των φορολογικών ή άλλων ελέγχων.
Σε ότι αφορά το πλαίσιο απλοποίησης του ΚΦΑΣ, με το νομοσχέδιο εισάγεται πλέγμα ολοκληρωμένων ρυθμίσεων αναφορικά με την τήρηση λογιστικών αρχείων, βιβλίων και παραστατικών, που σηματοδοτούν την μετάβαση από ένα λεπτομερέστατο, τυπολατρικό και κοστοβόρο νομοθετικό πλαίσιο σε ένα φιλικότερο περιβάλλον, τονίζουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι το νέο πλαίσιο συνιστά σημαντική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις, δεν συνεπάγεται κόστος προσαρμογής και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία.