LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

Εθνική Τράπεζα

Δημοσίευση: 05 Σεπτεμβρίου 2014 23:41

Ζανιάς: Θετικές οι προοπτικές για την αύξηση της απασχόλησης

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέπεμψαν ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας από την Θεσσαλονίκη.

Εθνική τράπεζα


Σε ομιλίες τους κατά τη διάρκεια δείπνου που οργάνωσε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Τράπεζα με προσκεκλημένους επιχειρηματίες και άλλους οικονομικούς παράγοντες από την ευρύτερη περιοχή του νομού,  ο πρόεδρος της Εθνικής, Γιώργος Ζανιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, αναφέρθηκαν τόσο στις μακροοικονομικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι επί θύραις, όσο και σε γενικότερα θέματα του πιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι το επικείμενο «γύρισμα» της οικονομίας ήδη συντελείται και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι προοπτικές για την αύξηση της απασχόλησης είναι θετικές.

«Πριν έναν χρόνο στην αντίστοιχη εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας και βασιζόμενος τότε σε κάποιες προβλέψεις καθώς και σε προσωπική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης, είχα εκπέμψει από τη Θεσσαλονίκη ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Σήμερα, έναν χρόνο αργότερα χαίρομαι, όπως και όλοι μας φαντάζομαι, που τα γεγονότα και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το μήνυμα που μετέδωσα τότε και που το επικείμενο «γύρισμα» της οικονομίας για το οποίο μίλησα, ήδη συντελείται», ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε ότι: «Όλη αυτή η δύσκολη πορεία των τελευταίων ετών ακολουθήθηκε, με τα όποια λάθη και πειραματισμούς, για να επιτευχθούν τρία πράγματα κυρίως:

Πρώτον, για να εξαφανίσουμε τα τεράστια ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα των 24 δις ευρώ σε πρωτογενές έλλειμμα και 36 δις σε συνολικό έλλειμμα που υπήρχαν.

Δεύτερον, για να διορθωθούν οι εξωτερικές ανισορροπίες που υπήρχαν και συνοψίζονταν στο τεράστιο έλλειμμα του 15% στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ήδη από το 2008, και το οποίο έδειχνε με πολύ καθαρό τρόπο πως ζούσαμε ως χώρα σημαντικά πέρα από τις δυνατότητές μας.

Τρίτον, για να επανέλθουμε και πάλι σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυτή τη φορά όμως προχωρώντας πάνω σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης το οποίο διαμορφώνουν κυρίως οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες υλοποιούνται».

Όπως είπε ο κ. Ζανιάς, «ήδη από το τέλος του 2013 μιλάμε όχι για πρωτογενές έλλειμμα αλλά για πρωτογενές πλεόνασμα και δεν μιλάμε πλέον για έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αλλά, για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες, μιλάμε για πλεόνασμα».

«Αυτό όμως που δεν είναι αυτή τη στιγμή τόσο οφθαλμοφανές είναι πως στο δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς, την Άνοιξη που μας πέρασε δηλαδή, είχαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Χρειάζεται ένας απλός υπολογισμός αφαίρεσης της εποχικότητας που υπάρχει στα τριμηνιαία στοιχεία για να φανεί πως την Άνοιξη τρέχαμε με ρυθμό ανάπτυξης 0,5% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιείται αλλά περνάει και σε αναπτυξιακή τροχιά. Γίνεται πλέον ολοένα και περισσότερο φανερό πως πολλά πράγματα αλλάζουν στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, «το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τα μεγάλα έργα έχουν αρχίσει και δουλεύουν, ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η αγορά εργασίας σταθεροποιείται πριν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της ανεργίας, θετικό πρόσημο έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις λιανικές πωλήσεις, οι αναπτυξιακές προσδοκίες επανακάμπτουν στη βιομηχανία».

Αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, ο κ. Ζανιάς σημείωσε πως «οι προοπτικές για την αύξηση της απασχόλησης, και συνεπώς για τη μείωση της ανεργίας, είναι θετικές. Ένα οικονομετρικό υπόδειγμα της Εθνικής Τράπεζας το οποίο συνδέει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και την απασχόληση δείχνει πως τα επόμενα έξι χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γκρεμίζοντας το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω του 21% το 2016 και κάτω του 12% το 2020. Οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι και πιο σίγουρες γιατί δεν θα στηρίζονται, όπως πριν την κρίση, σε ελλείμματα και δανεικά».

Από πλευράς του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, τόνισε πως «είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι το σημείο καμπής για την ανάκαμψη της οικονομίας πλησιάζει. Η πορεία για έναν ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις. Τα επόμενα τρίμηνα θα είναι αποφασιστικής σημασίας,  για να μετουσιωθούν οι θυσίες  της ελληνικής κοινωνίας  σε ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Αρκεί να μην οπισθοχωρήσουμε στην τελική φάση αυτής της δύσκολης πορείας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του ελληνικού λαού».

Όπως εξήγησε ο κ. Τουρκολιάς, την ανακοπή της υφεσιακής τροχιάς πιστοποιούν  ποικίλες θετικές εξελίξεις:
− Η δυναμική του τουριστικού τομέα και επιβεβαιώνεται και διευρύνεται, με τις εισπράξεις να τείνουν να υπερβούν τα 13,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας κατά τουλάχιστον 1,5 δις τα έσοδα του 2013.
− Η συνεισφορά της ναυτιλίας στο ΑΕΠ ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 7%.
− Οι επιχειρηματικές επενδύσεις σημειώνουν συνδυαστική ετήσια αύξηση 8,5 %, το πρώτο εξάμηνο, για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία.
− Η δημόσια επενδυτική δραστηριότητα, όπως αντανακλάται στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων,  είναι κατά 33% υψηλότερη στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
− Η εξάρτηση από εισαγωγές περιορίζεται, αν και η σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας φυσιολογικά μεταφράζεται σε αυξημένη ζήτηση για παραγωγικούς πόρους και επενδυτικά-κεφαλαιουχικά αγαθά.

Είναι η πρώτη φορά, πρόσθεσε, στα τελευταία έξι χρόνια, που μπορούμε σε ρεαλιστική βάση να οραματιστούμε την επόμενη μέρα για τη χώρα μας. Όπως σημείωσε, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, εκτός των άλλων:
• Θα στηρίξει τη βιωσιμότητα και την προοπτική του ιδιωτικού τομέα, βοηθώντας και τον επιχειρηματικό προγραμματισμό.
• Θα ενισχύσει τη δημοσιονομική προσπάθεια αυξάνοντας τα έσοδα και κατά συνέπεια θα επιτρέψει να αρθούν, σταδιακά, στρεβλώσεις και αδικίες στη γενικότερη φορολογική και κοινωνική πολιτική.
• θα συνεισφέρει στην εμπέδωση της αξιοπιστίας στις προοπτικές της οικονομίας.
• Θα επαναφέρει την ανεργία, τον ύπουλο και υπονομευτικό εχθρό της κοινωνικής συνοχής εξαιτίας της κρίσης, σε αποδεκτά για την οικονομία και την κοινωνία επίπεδα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η ΕλλάδαΣήμερα 10:39 | Ειδήσεις

Με τη νέα κίνηση επιχειρείται να αξιοποιηθεί η σταθερότητα των τιμών που επικρατεί στις αγορές προ των ευρωεκλογών.

Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώΧθες 13:32 | Ειδήσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, είπε ο υπουργός

“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)Χθες 16:49 | Ειδήσεις

Για «κοστολογημένο και καλά μελετημένο σχέδιο ανάταξης των βασικών υποδομών της Θεσσαλίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από το Μουζάκι

ΙΕΛΚΑ: Πάσχα με μικρότερα τραπέζια και λιγότερα φαγητά το 2024Χθες 18:04 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η έρευνα για τις διαφορές που εντοπίζονται στο φετινό πασχαλινό τραπέζει σε σχέση με προηγούμενες χρονιές

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:17ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες)09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55“The 2Night Show” – Χρήστος Άρχος: Τα παιδικά όνειρα, οι σπουδές ψυχολογίας και οι προβλέψεις της χρονιάς (βίντεο)07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο