LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 27 Αυγούστου 2014 17:34

Το μέλλον και η βιωσιμότητα των ελληνικών επιμελητηρίων

Εκτενής συζήτηση στην Ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο της Αρκαδίας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας - Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και ειδικά τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά κυρίως οι προτάσεις για την επίλυσή τους, συζητήθηκαν εκτενώς στην Ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο της Αρκαδίας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας με θέμα “Το μέλλον και η βιωσιμότητα των Ελληνικών Επιμελητηρίων”, ενώ αναλύθηκε διεξοδικά το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού.

Βασικός στόχο της παρέμβασης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποτέλεσε η διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας και κοινών στόχων, η ευαισθητοποίηση στις προκλήσεις της νέας εποχής, η ανάγκη λήψης δράσεων από τα Επιμελητήρια, η διαμόρφωση αξιόπιστης σχέσης με τα μέλη και η ανάδειξη του θεσμού.

Όπως αναφέρεται, στο κοινό κάλεσμα των δύο προέδρων ανταποκρίθηκαν δεκάδες άλλοι πρόεδροι Επιμελητηρίων όλης της χώρας και εκπρόσωποι της Πολιτείας, τονίζοντας με την παρουσία τους αλλά και τις απόψεις που κατέθεσαν, την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες καθώς και τις προοπτικές αλλαγής του κλίματος.

Στην Ημερίδα συζητήθηκε εκτενώς η άρση υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα Επιμελητήρια από την 1/1/2015. Στις τοποθετήσεις τους οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη στήριξης του Επιμελητηριακού θεσμού και την σπουδαιότητα της καταχώρησης των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια με ανταποδοτική ετήσια συνδρομή. Με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας, τα Επιμελητήρια μετατρέπονται σε αδρανείς οργανισμούς και καθίστανται ουσιαστικά ανίκανα στην άσκηση των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων τους. Τα μέλη τους θα στερηθούν τις υπηρεσίες που τους παρέχονται και η Πολιτεία έναν πολύτιμο σύμβουλο, ο οποίος δεν επιβαρύνει καν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πρόταση στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Επιμελητηριακής κοινότητας που συμμετείχαν στην ημερίδα, είναι να δοθεί παράταση τριών ετών της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας παράλληλα σε συνεργασία με την Πολιτεία τα κατάλληλα μέτρα για την “επόμενη ημέρα” της εύρυθμης λειτουργίας των Επιμελητηρίων . Στο σύνολο τους οι ομιλούντες τόνισαν την σπουδαιότητα του ρόλου των Επιμελητηρίων για την επιχειρηματικότητα και συνολικά για την ελληνική κοινωνία.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεσμεύθηκε ότι θα επαναφέρει το φλέγον θέμα της υποχρεωτικότητας τόσο εντός της Κυβέρνησης, όσο και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την τρόικα, ενώ και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφραστεί θετικά στο αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας για τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας.

Παράλληλα, υπήρξε και μία σειρά προτάσεων για τροποποίηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και στήριξη του Θεσμού, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων προς την εξωστρέφεια, την τεχνολογική αναβάθμιση, την καινοτομία και την αναπτυξιακή προοπτική.

Κοινό σημείο των απόψεων που κατατέθηκαν ήταν η συμβολή των Επιμελητηρίων στην παροχή μίας σειράς αξιόπιστων και χρήσιμων δημόσιων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, όπως το Γ.Ε.ΜΗ., ή η Υπηρεσία Μιας Στάσης, ενώ παράλληλα είναι ορατή η περαιτέρω δυνατότητα εξέλιξης τους σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ.Ε.) ή σε Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικότητας (Ε.Κ.Ε.Ε.) Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον υλοποιηθεί η άρση υποχρεωτικότητας της εγγραφής, μετά από διάστημα μόλις λίγων μηνών, τουλάχιστον 30 επιμελητήρια από όλη τη χώρα θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, με αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τα μέλη τους αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία. 

Τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα απασχόλησαν επίσης θέματα, όπως η υπέρμετρη φορολόγηση, οι εξελίξεις γύρω από τον ΟΑΕΕ, η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι προοπτικές του «επιχειρείν» στην Ελλάδα της ύφεσης, η έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την στήριξη των επιχειρηματιών. Αναλυτικότερα, μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν και που θα τεθούν υπόψη της Κυβέρνησης, ξεχωρίζουν:

-Για τη φορολογία:

• Θέσπιση κοινού φορολογικού συντελεστή, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής των επιχειρήσεων.
• Πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015.
• Μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου.
• Επέκταση του αριθμού των δόσεων έως τις 100 για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. • Εκλογίκευση των προστίμων
• Αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα απαλλαγή από την υποβολή δηλώσεων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως 25.000 ευρώ.

-Για τον ΟΑΕΕ:

• Προστασία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως δυνατότητα άμεσης ένταξης στις υπάρχουσες ρυθμίσεις για οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση «Νέα Αρχή» με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατασχέσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παύσης εργασιών με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στους επιχειρηματίες και στις οικογένειές τους. 

-Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων:

• Δυνατότητα δανεισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με ταχύτερες διαδικασίες και ευνοϊκότερους όρους. • Θέσπιση πλαισίου προστασίας για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Αλλαγές στον Τειρεσία.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, τόνισε: «Τα Επιμελητήρια πρέπει να παραμείνουν αξιόπιστοι θεσμοί στήριξης της επιχειρηματικότητας. Κρίνοντας από τη χρησιμότητά τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, αν τα Επιμελητήρια δεν υπήρχαν καταλήγω στο συμπέρασμα ότι θα τα γεννούσε η ίδια η ανάγκη της αγοράς. Σε περίπτωση που υποχρεώνονταν να διακόψουν τη λειτουργία τους, θα ξανάνοιγαν άμεσα ως κρατικοί φορείς, κάτι που σημαίνει ότι για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, το Δημόσιο θα αναγκαζόταν να αυξήσει τον προϋπολογισμό του, την ώρα που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για μείωση των δημοσιονομικών δαπανών. Θεωρώ ότι η πρόταση μας προς την Κυβέρνηση για τριετή παράταση της υποχρεωτικής εγγραφής είναι όχι μόνο ρεαλιστική αλλά και αναγκαία. Με ανοιχτά τα Επιμελητήρια της χώρας, στηρίζονται οι Έλληνες επιχειρηματίες και μαζί τους η προοπτική της ανάπτυξης».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜειωμένα ενοίκια: ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτεςΣήμερα 07:05 | Ειδήσεις

Από χθες χιλιάδες ιδιοκτήτες άρχισαν να βλέπουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για τους μήνες Νοέμβριο 2020 - Ιανουάριο 2021. Πότε θα πληρωθούν για Φεβρουάριο και Μάρτιο.

ΥΠΟΙΚ - Φορολογικές δηλώσεις: αλλαγές σε τεκμήρια, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ενοίκια και αποδείξειςΧθες 16:40 | Ειδήσεις

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που περιλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί την Τετάρτη.

Εστίαση: Στο “κόκκινο” η πολιτική αντιπαράθεσηΧθες 18:22 | Ειδήσεις

Σκληρή απάντηση της Κυβέρνησης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Aσφαλιστικές εισφορές - 120 δόσεις: Παράταση ρύθμισης για ελεύθερους επαγγελματίεςΧθες 18:52 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θέρμη: μήνυση σε διευθυντή λυκείου από πατέρα αρνητή των self test09:31Self test – Κόπτσης στον ΑΝΤ1: υποχρεωτικά και στους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου (βίντεο)09:19Χριστίνα Τσάφου στο “The 2night Show”: Με την αδελφή μου δεν έχουμε σχέση09:07Οχάιο: Νεκρή έφηβη από αστυνομικά πυρά08:55Αντελίνα Βαρθακούρη: Ο γάμος με τον Χάρη και το διαζύγιο με τον Alpha08:43Κορονοϊός – Ινδία: εφιάλτης... δίχως τέλος08:31Μητροπολίτης Αθηναγόρας: Περιφορά του Επιταφίου χωρίς να ακολουθούν πιστοί (βίντεο)08:19Τα πρώτα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ χωρίς τον αγαπημένο της σύζυγο08:07Καιρός - Τάσος Αρνιακός: Πάσχα με καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασίες (βίντεο)07:54“Πάσχα στο χωριό” – Βασιλακόπουλος στον ΑΝΤ1: είναι λάθος να απαγορευτούν οι μετακινήσεις (βίντεο)07:42Lockdown: ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης μετά το Πάσχα στα μπαλκόνια07:29Μειωμένα ενοίκια: ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες07:17Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: ένοχος ο Ντέρεκ Σόβιν07:05H European Super League προχωρά σε τακτική αναδίπλωση06:53Αδριάνειο Υδραγωγείο: αναβιώνει το τεχνικό θαύμα της ρωμαϊκής εποχής06:41Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 196706:29Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 55-5906:17Καιρός: ηλιοφάνεια και τοπικές βροχές την Τετάρτη06:044 tips για να φτιάξεις ένα καλύτερο και πιο έξυπνο βιογραφικό23:59Χριστίνα Μπόμπα: Η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας23:52
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο