Γερμανία-Γαλλία
Δημοσίευση: 14 Αυγούστου 2014 11:42«Σύννεφα» ύφεσης στην Ευρωζώνη
Η γερμανική οικονομία σημείωσε απροσδόκητη συρρίκνωση κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, την πρώτη της εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς το εξωτερικό εμπόριο και οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, επιβάρυναν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την αδυναμία σε άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέες αμφιβολίες για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής ανακοίνωσε πως η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, όταν η οικονομία είχε καταγράψει σημαντική ανάπτυξη, εν μέρει λόγω του ήπιου χειμώνα. Σε ένα περαιτέρω πλήγμα, το Γραφείο Στατιστικής αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο στο 0,7%, από το 0,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν παραδέχεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ και του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά το 2014, μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι η ανάπτυξη που κατέγραψε η γαλλική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο, και για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, ήταν μηδενική (0%), και ζήτησε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απάντηση στην κατάσταση που διαμορφώνεται, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και την προσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων.
"Είναι καλύτερο να αποδεχθούμε αυτό που ισχύει, παρά να ελπίζουμε για κάτι που δεν θα ισχύσει", δηλώνει ο Μισέλ Σαπέν σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Monde.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γαλλία γνώρισε την άνοιξη ένα δεύτερο συνεχές τρίμηνο οικονομικής στασιμότητας. Η μηδενική οικονομική ανάπτυξη, συνδυασμένη με χαμηλό πληθωρισμό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2014, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 3,8%. Κατά συνέπεια, η δέσμευση για διαμόρφωση του ελλείμματος στο 3% εντός του 2015 δεν μπορεί να τηρηθεί.
"Η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας θα έπρεπε να είναι της τάξεως του 0,5% και τίποτε δεν μας επιτρέπει, αυτήν τη στιγμή, να προβλέψουμε για το 2015 ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη του 1%", παραδέχεται ο Μισέλ Σαπέν.
Εκτιμώντας ότι ολόκληρη η Ευρώπη έχει πληγεί από την συγκυριακή αυτή ατονία και το φρενάρισμα της ανάπτυξης, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η απάντηση πρέπει να έρθει από την Φρανκφούρτη, έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και τις Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σθεναρά, με σαφήνεια και προσαρμόζοντας τις αποφάσεις της στην ιδιαίτερου και εξαιρετικού χαρακτήρα κατάσταση που γνωρίζει η ήπειρός μας. Η Γαλλία θα έχει βαρύνοντα λόγο προς αυτήν την κατεύθυνση, γράφει ο Μισέλ Σαπέν.
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει σωστές αποφάσεις. Πρέπει να εξαντλήσει τις δυαντότητές της, σύμφωνα με την εντολή της, ώστε ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού να εξαφανισθεί και το ευρώ να φθάσει και πάλι σε ένα ευνοϊκότερο ύψος", γράφει. Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει αρνηθεί να προχωρήσει σε απευθείας χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών χωρών με την αγορά δημοσίου χρέους.
Ο Μισέλ Σαπέν ζητεί επίσης την προσαρμογή του ρυθμού της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην ισχύουσα οικονομική κατάσταση, η οποία δεν επιτρέπει στη Γαλλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Από την πλευρά του το Παρίσι θα τηρήσει την υπόσχεσή του για περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν προτίθεται να καλύψει τα νέα δημοσιονομικά κενά με την αύξηση των φόρων, βεβαιώνει ο Μισέλ Σαπέν.