Ροδακινοπαραγωγοί
Δημοσίευση: 12 Αυγούστου 2014 09:41Μαραθώνιος για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Να ανακόψει το ντόμινο των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο, με πυρετό διαβουλεύσεων σε διπλωματικό επίπεδο, συνεχείς συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών και ενεργοποίηση δράσεων ενίσχυσης των εμπλεκόμενων κλάδων επιχειρεί η κυβέρνηση.
Οι αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλές, είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί εφόσον επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας
Οι συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά εστιάζουν στην εξασφάλιση μιας ηπιότερης μεταχείρισης των ελληνικών προϊόντων. Η Αθήνα πάντως προετοιμάζεται και για το χειρότερο σενάριο, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδια ενίσχυσης των εξαγωγών των προϊόντων. Όπως οι συμβάσεις που υπέγραψε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, για προώθηση της παραγωγής ροδάκινων και πορτοκαλιών σε Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ουγγαρία, αλλά και προϊόντων ΠΟΠ στις αγορές Γερμανίας και Βελγίου. Σε πρώτο πλάνο παραμένει η ανακούφιση των παραγωγών που πλήττει το εμπάργκο.
«Θα υπάρχει πλήρης αποζημίωση για τους παραγωγούς», τόνισε ο υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος στο Πρωινό ΑΝΤ1
Κάτω από την πρέσα της απαγόρευσης των εισαγωγών βρίσκονται μόνο από την Ημαθία 70 φορτηγά-ψυγεία με 1400 τόνους που ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήμερο για τα ρωσικά τελωνεία. Φορτία 20 τόνων επιστρέφουν κατά μέσο όρο στις αποθήκες των συνεταιρισμών. Η κυβέρνηση είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών.
«Αναμένουμε τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης η οποία αποζημιώνει πάντα τις καταστροφές της αγροτικής παραγωγής. Προφανώς το λέω για άλλη μια φορά, οι αγρότες μας έχουν δίκιο», σχολίασε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Την ίδια ώρα, πακέτο έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας. Προβλέπουν διπλασιασμό των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς για την δωρεάν διανομή των προϊόντων. Κάλυψη θα παρέχεται και στους μεμονωμένους παραγωγούς, μετά την διενέργεια ελέγχων. Εξτρά πόροι θα διατεθούν για προώθηση της ζήτησης των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ θα αξιοποιηθούν και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας ΚΑΠ, όπως το ειδικό ταμείο διαχείρισης κρίσεων με κουμπαρά €400εκατ.
«Αυτό το πρώτο μέτρο, σήμερα, είναι ένα σήμα των προθέσεων. Παρακολουθούμε στενά τις αγορές, και δεν θα διστάσω να κάνω το ίδιο για να βοηθήσω άλλους τομείς που εξαρτώνται από τις εξαγωγές στη Ρωσία, εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ντατσιάν Τσιόλος.
Τη στάση της κυβέρνησης επέκριναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε πως «πρέπει να δεσμευθεί για την αποζημίωση της παραγωγής που θα αποσυρθεί, φθάνοντας τουλάχιστον στο ύψος του κόστους παραγωγής». «Συσκέψεις επί συσκέψεων για να αποφασίσουν πώς, πόσο και πότε θα αποζημιώσουν τους αγρότες. Επιτέλους διορθώστε αντρίκια το οδυνηρό λάθος σας», σχολίασε ο Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
«Κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση από την ελληνική κυβέρνηση θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΚΚΕ τονίζει: «Η κυβέρνηση να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να πάρει άμεσα μέτρα για απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων».
«Πάγια θέση της Χρυσής Αυγής η εμπορική και οικονομική στροφή προς την Ρωσία όπως προστάζει το εθνικό συμφέρον», σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.
Την ίδια ώρα οι παραγωγοί περιμένουν να συναντηθούν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη.