Προαπαιτούμενα
Δημοσίευση: 30 Ιουλίου 2014 11:12Οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο
Τα προαπαιτούμενα για την υποβολή της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης.
Τα φορολογικά καταλαμβάνουν αρκετές από τις 200 και πλέον διατάξεις, κυρίως δε μέτρα πρόληψης και πάταξης της φοροδιοαφυγής. Κορωνίδα τους, η αφαίρεση του ΑΦΜ σε όποιον προκύπτει ότι τελεί οικονομικό αδίκημα.
Η Γενική Γραμματεία Εσόδων, για την ομαλή της λειτουργία θα ενισχυθεί με 400 άτομα προσωπικό, καθώς αυξάνονται οι αρμοδιότητές της.
Οι φορείς κυρίως του κλάδου της Υγείας θα επιχορηγηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση και εξυγίανσή τους.
Καθορίζεται η διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού.
Στον τομέα της ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, απλοποιείται το πλαίσιο το οποίο στηρίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα.
Μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε έντεκα τομείς της οικονομίας, με σκοπό την ελάφρυνση και ενίσχυση των κλάδων.
Αναδιαμορφώνεται το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες».
Ορίζεται το νέο καθεστώς για τις άδειες των φαρμακείων.
Ακόμη θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος.
Η ...πληγή των επικουρικών
Εντάσσονται στο ΕΤΕΑ όλα τα επικουρικά ταμεία μαζί και των ένστολων, με τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη ανοιχτό «πεδίο μάχης».
Συγκεκριμένα, το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφιστεί από το Β Θερινό τμήμα της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, προβλέπει τη συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το οποίο σημαίνει αυτομάτως μείωση των συντάξεων τους. Εισάγεται επιπλέον ρήτρα βιωσιμότητας και μηδενικών ελλειμμάτων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού. Η ρήτρα αυτή προβλέπεται να εφαρμοστεί σε κάθε φορέα του Δημοσίου που χορηγεί εφάπαξ, ακόμα και σε αυτό των υπαλλήλων της Βουλής. Οι συνδικαλιστική εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων υπολογίζουν ότι αυτή η ρήτρα θα φέρει πάνω από 50% μείωση στις επικουρικές συντάξεις.
Η ρήτρα της βιωσιμότητας, βάσει του σχεδίου νόμου, καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και το εκάστοτε αρμόδιου υπουργού, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Στην περίπτωση που το διοικητικό συμβούλιο δεν εφαρμόσει την προσαρμογή των παροχών όπως απαιτείται, θα παύεται.