LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

ΟΕΕ

Δημοσίευση: 07 Ιουλίου 2014 13:54

Οικονομικό Επιμελητήριο και ΚΕΠΕ άνοιξαν τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία, που έχει, η νέα αναδιάρθρωση να πετύχει και να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Κωνσταντίνος Κόλλιας - πρόεδρος - Οικονομικό Επιμελητήριο

Η ρύθμιση του χρέους και πώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την ανάγκη ταχύτερης επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, ήταν το βασικό θέμα, που κυριάρχησε στη συζήτηση, την οποία διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών, ανοίγοντας στην ουσία τη συζήτηση για το ζήτημα, που θα απασχολήσει έντονα την οικονομική και κυβερνητική πολιτική μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους.  

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία, που έχει, η νέα αναδιάρθρωση να πετύχει και να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα :
"H τελική λύση θα αργήσει να έρθει. Η σχετική συζήτηση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολύ. Και θα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας... των επονομαζόμενων και ως προαπαιτούμενα. 

Η επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία και ζητάμε επικαλούμενοι ό,τι έχουμε πετύχει, δεν πρέπει να επισπευσθεί. Πρέπει να έρθει στην ώρα της. Και, στην ώρα της πρέπει κι εμείς να την αιτούμεθα. Αλλιώς, αν βιαστούμε, δεν πρόκειται να πετύχουμε πολλά. Κι αυτό, γιατί το τρίτο κούρεμα, από μόνο του, δεν είναι αρκετό για να λύσει το παραγωγικό πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο παράγει το δημόσιο χρέος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως πανάκεια, που θα λύσει το πρόβλημα. Γιατί, και αυτή η αναδιάρθρωση δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αν δεν ασχοληθούμε με το ΑΕΠ της χώρας...

Αν δεν προσπαθήσουμε, το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μείωσης της ύφεσης και επιστροφής στην ανάπτυξη. Γιατί, αν δεν αυξηθεί ο παρονομαστής, ό,τι και να κάνουμε με τον αριθμητή, δεν θα οδηγήσει σε θετικό όφελος. Και, αυτή τη φορά, η πιθανή αποτυχία του νέου κουρέματος θα έχει ολέθρια – και, πολύ φοβάμαι, μη αναστρέψιμα - αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία".  

Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Νικόλαος Φίλιππας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη παρεμβάσεων στο θέμα του χρέους, παρουσιάζοντας στοιχεία μελετών για την πορεία του συγκεκριμένου μεγέθους και για την κατεύθυνση, που πρέπει να ακολουθηθεί στο θέμα της ρύθμισης. 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη το χρέος να είναι διαπραγματεύσιμο :

"H συναίνεση για την καλύτερη λύση για το χρέος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Παρόλα αυτά αντιμετωπίζουμε καθημερινά δηλώσεις και πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν το αντίθετο. Δηλώσεις που προκαλούν το φόβο των επενδυτών.

Όμως ήδη έχουν γίνει πολλά και από δω και πέρα πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο και τη διαπραγμάτευση. Οι βερμπαλισμοί για μονομερείς ενέργειες και τα γιουρούσια δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την εθνική στρατηγική της χώρας

Η λύση για την Ελλάδα απαιτεί τον συνδυασμό επέκτασης της διάρκειας δανεισμού και της μείωσης των επιτοκίων. Ώστε να μειωθεί περαιτέρω η σημερινή πραγματική αξία. Ιδανικά δε, είναι αυτά τα δάνεια που έχουμε πάρει απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να μπουν στην αγορά. Ώστε να μπορέσει σε συνθήκες ευημερίας η Ελλάδα να τα επαναγοράσει στην πραγματική τους αξία. Καθώς αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κούρεμα που μπορεί να γίνει στο ελληνικό χρέος".

Ο Υπεύθυνος οικονομικής πολίτικης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός αναφέρθηκε σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που λέει ότι μια μείωση του χρέους στην Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει τη χώρα να χαλαρώσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι το μεγάλο χρέος θεωρείται μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση, καθώς την αναγκάζει να δρα, και πρόσθεσε : 

"Στην άποψή μας, αυτή η λέξη "μεταρρυθμίσεις" σημαίνει αυτό το τεράστιο πρόγραμμα ανοίγματος των κοινωνικών ανισοτήτων, με συγκέντρωση ισχύος, περιουσίας και εισοδήματος σε λίγα χέρια.  

Το πρόβλημα είναι πολιτικό, το πρόβλημα είναι η λιτότητα και εμείς πιστεύουμε ότι - όταν αυτή η διαπραγμάτευση μπει σε κυβερνητικό επίπεδο, από μία κυβέρνηση της αριστεράς, που θα θέσει το θέμα και θα ζητήσει μια διεθνή διάσκεψη -, θα δημιουργηθεί ένα άλλο τοπίο στην Ευρώπη. Πολιτικό λοιπόν, το πρόβλημα, σταμάτημα της λιτότητας η προτεραιότητα, όχι απλώς σταθεροποίηση εδώ που είμαστε, αλλά μια κοινωνία και μια οικονομία, που θα έχει ως πρόταγμα τις κοινωνικές ανάγκες και την κοινωνική πλειοψηφία."

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρθηκε : 

"Α) Στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρέους, με γνώμονα όχι τη μείωση του σε όρους παρούσας αξίας, αλλά για να μειωθεί ή να μηδενιστεί το ρίσκο αναχρηματοδότησης του, και 

 Β) στο κλείδωμα των επιτοκίων στα παρόντα χαμηλά επίπεδα. 

Η Ελλάδα μπορεί να επιδιώξει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των διμερών δανείων και εκείνων από τον EFSF στα 70 χρόνια.  Αυτό θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση των ετήσιων αναγκών αποπληρωμής  των δανείων. Είναι σαφές, ότι οι χαμηλότερες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες καθιστούν καλύτερα διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. 

Σε ότι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, περιθώρια παρεμβάσεων υπάρχουν μόνο σε εκείνα των διμερών δανείων, καθώς το EFSF δανείζει την Ελλάδα σχεδόν με το επιτόκιο που δανείζεται ο ίδιος ο Μηχανισμός." 

Ο Βουλευτής και μέλος του τμήματος της οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Νικόλαος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι:

"Έχουμε μια παραγωγική ανάπτυξη στο όνομα των λαϊκών αναγκών, η οποία επιδιώκει να θωρακίσει το καπιταλιστικό κέρδος. Άρα, το κίνητρο για τον κάθε επενδυτή δεν είναι πώς θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, αλλά πώς δια μέσου της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών θα έχει κέρδη. Και από αυτή την άποψη, προσανατολίζει τις επενδύσεις σε χώρες περιοχές και κλάδους, με βάση τη λογική πώς θα αποκομίσει περισσότερα κέρδη.  

Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός και αποδέσμευση από το σύνολο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε., ΝΑΤΟ, κλπ) και μια αναγνώριση - διαγραφή του χρέους.  

Αυτή η πρόταση είναι ρεαλιστική ; Θεωρούμε ότι είναι, γιατί αντικειμενικά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Χρειάζεται απλά και μόνο ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων, που θα οδηγήσει στην αλλαγή τάξης στην εξουσία."

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλάθι των νονών”: Πότε κάνει πρεμιέραΣήμερα 10:52 | Ειδήσεις

Ποιο το διάστημα που θα είναι σε ισχύ το “Καλάθι των νονών”. Ποιες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν.

Καύσιμα: Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη στα 2 ευρώ και πάνω (βίντεο)Σήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Ούτε οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να εξηγήσουν το νέο ράλι τιμών στα καύσιμα και μάλιστα τις αντίθετες διαδρομές πετρελαίου και βενζίνης.

Θεοχάρης: Διάσωση ρυθμίσεων μέχρι τις 29 ΑπριλίουΧθες 13:40 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών για το περιθώριο και το πλαίσιο που έχουν οι φορολογούμενοι με χρέη για να κρατήσουν "ζωντανές" τις ρυθμίσεις τους.

Influencers: πανευρωπαϊκό σαφάρι ελέγχων - 20 Έλληνες στη λίσταΧθες 14:09 | Ειδήσεις

Στη λίστα βρίσκονται και 20 Έλληνες που θα λάβουν επιστολή με συστάσεις για άμεσες διορθωτικές ενέργειες από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Συνάντηση με Μέτσολα και Τουσκ (εικόνες)12:13Άγιοι Ανάργυροι - Γυναικοκτονία: Το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση από αξιωματικό της Ασφάλειας (ντοκουμέντο)11:59Formula 1: Το GP Σαγκάης αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+11:46Καύσιμα: Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη στα 2 ευρώ και πάνω (βίντεο)11:33“Καλάθι των νονών”: Πότε κάνει πρεμιέρα 11:19“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: ο Αυτιάς, οι “ακροδεξιοί διάσημοι” και το “θαύμα” στην βάπτιση του (βίντεο)11:05Αχαΐα – Καταγγελία: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε το βίντεο στο TikTok10:52“Το Πρωινό” - Παπανώτας: Αυτό που παρουσιάστηκε είναι κοπτοραπτική (βίντεο)10:38Ενδοοικογενειακή βία: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά την επίθεση από τον σύζυγο της 10:25“The 2night Show” – Foxy Lee: Η Φιλοσοφική, το metal και η αγάπη για την καλή μουσική (βίντεο)10:11Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας09:58Νίσυρος: Κατήγγειλε παρενόχληση του παιδιού του και κινδυνεύει με απέλαση (βίντεο)09:45Ελληνουτουρκικά: Συνάντηση Τσίπρα - Οζέλ (εικόνες)09:31ΟΗΕ – Παλαιστίνη: Γιατί είναι “καταδικασμένο” το αίτημα ένταξής της09:18Ο ΔΣΑ αποφάσισε δημοψήφισμα για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της Αττικής09:04“The 2night Show” – Βιβή Αναστασιάδου: Η ζωή στη Θεσσαλονίκη, το διαζύγιο και η αγάπη για τα παιδιά της (βίντεο)08:51Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου08:37“The 2night Show” – Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: Η μετανάστευση, το παρατσούκλι και το… “ευχάριστο ατύχημα” (βίντεο)08:24Conference League: Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την Ιστορία08:10Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:57
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο