Αναδίπλωση Σόιμπλε μετά τον σάλο
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, η πλευρά του προσπάθησε να τα «μαζέψει», με την εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο.
Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κινούνται στη λογική των σχετικών αποφάσεων της Ευρωζώνης, επισήμανε η Μαριάνε Κοτέ και επανέλαβε ότι εφόσον, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, οι εταίροι της θα ανταποκριθούν θετικά.
Εναπόκειται, ωστόσο, στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί νέα βοήθεια, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι κατ' αρχήν πρόθυμη να συμβάλει, αλλά το ζήτημα θα τεθεί το φθινόπωρο, όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού.
Ο κ. Σόιμπλε «απλώς είπε: Στην Ευρωζώνη έχει με σαφήνεια συμφωνηθεί ότι εφόσον η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, θα της διατεθεί βοήθεια. Εάν η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια, τότε η κατάσταση είναι διαφορετική. Αλλά αυτό δεν είναι, όπως είπαμε, κάτι καινούργιο και δεν είπε κάτι καινούργιο σχετικώς. Αυτό θα αποφασιστεί πραγματικά μόλις το φθινόπωρο», σημείωσε ακόμη.
Εν τω μεταξύ, σε γραπτή διευκρίνιση που απέστειλε στην Ελληνική Υπηρεσία της Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι στην συνέντευξή του ο κ. Σόιμπλε δεν προσέθεσε επί της ουσίας κάτι νέο και ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο. «Σε περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί μόνο από τις αγορές, ισχύει η συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου. Σημειώνεται δε ότι οποιαδήποτε απόφαση επ' αυτού θα ληφθεί το νωρίτερο το φθινόπωρο», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της DW.
Στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γίνεται αναφορά και στο σημείο της συνέντευξης, όπου ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «στο τέλος του 2012, όταν δηλαδή αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, ήταν σαφές ότι δύο χρόνια μετά τη λήξη του η χώρα δεν θα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Επειδή δε, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να καταστεί βιώσιμο το 2022, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμη μια φορά περιορισμένη βοήθεια», όπως τονίζεται.
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Β. Σόιμπλε «καλεί τη γερμανική κοινή γνώμη να δείχνει κατανόηση για την Ελλάδα. Το ίδιο είπε άλλωστε και στη συνέντευξη στο Focus, ότι δηλαδή για τους Έλληνες οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση. Όλα αυτά όμως δεν προσθέτουν κάτι νέο σε όσα μέχρι τώρα ο ίδιος υποστήριζε, καταλήγει η ανακοίνωση», όπως αναφέρει η DW.