LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Δημοσίευση: 06 Μαΐου 2014 17:21

Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με τις ρυθυμίσεις για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, την άρση εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την επιτάχυνση της λειτουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις Στρατηγικές Επενδύσεις περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αναλυτικότερα:

Για τη διευκόλυνση του επιχειρείν:

  • Η εφάπαξ εισφορά για την απογραφή των υπό ασφάλιση προσώπων στον ΟΑΕΕ δεν θα εισπράττεται κατά την εγγραφή στο Ταμείο, δηλαδή κατά τη διαδικασία ίδρυσης της επιχείρησης, αλλά θα συνεισπράττεται με τις τρέχουσες εισφορές.
  • Καταργείται η υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων, να προσκομίζουν βεβαίωση μη οφειλής τέλους ακίνητης περιουσίας προκειμένου να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ακινήτου. Το συγκεκριμένο τέλος, υπενθυμίζεται, εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Με τις ρυθμίσεις αυτές απλουστεύεται η διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων, περιορίζεται η γραφειοκρατία και διευκολύνονται οι συναλλαγές στην κτηματαγορά. Επίσης, αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της διεθνούς κατάταξης της χώρας μας ως προς την ανταγωνιστικότητα.

Για την άρση εμποδίων:

  • Δίνονται κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων με εξοπλισμό φιλικό στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, τα όρια παραγωγικής ικανότητας ή ενεργειακής ισχύος των επιχειρήσεων με βάση τα οποία οι εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται ως χαμηλής, μέσης ή υψηλής όχλησης προσαυξάνονται κατά 30% αν χρησιμοποιείται εξοπλισμός νέας τεχνολογίας, περισσότερο φιλικής προς το περιβάλλον. Ως περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον ορίζεται η τεχνολογία του εξοπλισμού κατασκευής έτους 2014 και εφεξής. Αντίστοιχα ρυθμίζονται τα κριτήρια σε περίπτωση αντικατάστασης του εξοπλισμού. Διευκρινίζεται επίσης ότι οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζονται σε περιοχές όπου ήδη επιτρέπεται η άσκηση δραστηριοτήτων βιομηχανίας-βιοτεχνίας.
  • Προβλέπεται, εντός έξι μηνών, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη θέσπιση νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων με βάση τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα.
  • Εξομειώνεται ο τρόπος υπολογισμού των μισθωμάτων που καταβάλουν οι λατομικές επιχειρήσεις για τα αδρανή υλικά που εξορύσσονται ως παραπροϊόντα, με τα αντίστοιχα μισθώματα λατομείων αδρανών υλικών του νομού ή της περιφέρειας. Η ρύθμιση γίνεται για λόγους ίσης μεταχείρισης.
  • Καταργούνται αναχρονιστικές διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα με τις οποίες δινόταν η εξουσία στον Υπουργό να υποχρεώνει τους εκμεταλλευτές μεταλλείων να προμηθεύουν με το σύνολο των εξορυσσομένων προϊόντων Ελληνικές Μεταλλουργικές Βιομηχανίες και αντίστοιχα του Υπουργικού Συμβουλίου να υποχρεώνει σε αναγκαστική εκμίσθωση των μεταλλείων από Ελληνικές Μεταλλουργικές Βιομηχανίες.

Για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο:

  • Προβλέπονται ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση ίδρυσης και συμμετοχής στα υποκεφάλαια του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο και θα ενσωματωθούν, με στόχο την επίσπευση της λειτουργίας του για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Τα υποκεφάλαια θα διέπονται από τους ίδιους όρους διαχείρισης και λειτουργίας που ισχύουν για το Ταμείο. Προβλέπεται επίσης ειδικό δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) του Ελληνικού Δημοσίου για επένδυση ή χρηματοδότηση, η οποία έχει αποδεδειγμένα επίπτωση σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Για τις Στρατηγικές Επενδύσεις:

  • Ορίζεται ότι οι επενδυτές που θέλουν να ενταχθούν στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων (fast track) θα πρέπει να προκαταβάλουν το σύνολο της διαχειριστικής αμοιβής στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου», προκειμένου να διασφαλίζεται η φερεγγυότητά τους κατά τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος. Σε περίπτωση που η αίτηση ένταξης απορριφθεί, επιστρέφεται στον επενδυτή το 90% της αμοιβής.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στίβεν Σπίλμπεργκ: Η ταινία που τον σημάδεψε…23:59Γαλλία-ΟΗΕ: Οι τελωνειακοί δασμοί εμποδίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας23:49Κερατσίνι: Διαρρήκτες πιάστηκαν στα πράσα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ23:32Ιταλία: Απαγορεύεται η εργασία κάτω από τον ήλιο όταν έχει καύσωνα και για συγκεκριμένες ώρες23:18Τραμπ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν στο 1%23:02Ρόδος: Αυτοκίνητο έκανε βουτιά στο βυθό του λιμανιού22:48Υπουργείο Εργασίας: Τα fake news και οι αλήθειες για το νέο νομοσχέδιο22:33Μέγαρα – Πυρκαγιά: Στάλθηκε μήνυμα από το 11222:19Φωτίστε την επιχείρησή σας χωρίς αρχικό κεφάλαιο από την GlobiLED22:03Ιταλία: Κύμα καύσωνα σε 17 πόλεις την Τρίτη21:50Ινδία: Ζωντανά φίδια κατασχέθηκαν από επιβάτη που επέστρεφε από την Ταϊλάνδη21:34Τζούλη: Το απόστημα των ψυχιάτρων στις φυλακές Κορυδαλλού να βγάζουν τρελούς πολλούς κατηγορούμενους θα σπάσει21:20Καρέτσας: Νέα διάκριση για τον 17χρονο διεθνή21:04Φθιώτιδα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα20:50Κασιδιάρης: Εισαγγελική εισήγηση για την αποφυλάκιση του20:37Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:24Τραμπ: Εξετάζει να διακόψει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες για αλλαγές φύλου σε παιδιά και εφήβους20:10Κυρανάκης: Επιστολή σε δημάρχους για την εφαρμογή του ΚΟΚ – Ποιες ενέργειες αναλαμβάνουν δήμοι και περιφέρειες19:52Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τιμά τα 64α γενέθλια της μητέρας του19:33ΗΠΑ: Αντιμέτωπες οι χώρες με υψηλότερους δασμούς μετά την προθεσμία της 9ης Ιουλίου19:15
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο