LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

Ξεπερνάει τα 7,5 δισ. ευρώ το διακύβευμα για την Ελλάδα

Δημοσίευση: 01 Απριλίου 2014 19:38

Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου ΕΕ-Ρωσίας στην ελληνική οικονομία

Οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για την ελληνική οικονομία συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ευρωπαική ένωση - Ρωσία - σημαίες

Οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, για την ελληνική οικονομία, απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Παναγιώτης Μίχαλος, στην οποία συμμετείχε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Η Πρόεδρος του ΠΣΕ χαιρέτισε την «έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα να συζητηθούν διεξοδικά οι συνθήκες που διαμορφώνονται στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και επηρεάζουν συνολικά την ελληνική οικονομία, από όλους τους μετέχοντες στην αλυσίδα της Εξωστρέφειας, παραγωγούς, εξαγωγείς, μεταφορείς, εκπροσώπους του τουρισμού».

Η κ. Σακελλαρίδη τόνισε ότι «η Ρωσία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 προμηθευτή της Ελλάδας και την 20η καλύτερη αγορά παγκοσμίως για τα ελληνικά προϊόντα. Οι εκτιμώμενες συνέπειες από την απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας θέτουν υπό αμφισβήτηση την πορεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας, απειλούν βασικούς παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενδυναμώνουν τάσεις ενίσχυσης του παραγωγικού και ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα και συνολικά δυναμιτίζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η συγκυρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην παρούσα φάση. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη τήρησης των ισορροπιών εντός της Ένωσης, εκ μέρους των Ελλήνων Εξαγωγέων εκτιμούμε ότι η χώρα μας πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας των εθνικών της συμφερόντων και να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσης επίλυσης της κρίσης αποτρέποντας έναν «εμπορικό πόλεμο» ΕΕ-Ρωσίας, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και επίτευξης του στόχου που προσφάτως έθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κύριος Αντώνης Σαμαράς, για σχηματισμό του 50% του ΑΕΠ, μέσα από εξωστρεφείς δραστηριότητες (εξαγωγές, τουρισμός, μεταφορές, ναυτιλία). Σε έναν τέτοιο «εμπορικό πόλεμο», η ελληνική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να αποτελέσει παράπλευρη απώλεια», πρόσθεσε.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σε Υπόμνημα που υπέβαλλε στο Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής και εναλλακτικού σχεδίου δράσης με διμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών που διατηρούν ειδικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως η Σερβία και η Μολδαβία.

Οι επιπτώσεις της κρίσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία αθροίζονται σε πολλά δις ευρώ, επηρεάζοντας σημαντικά πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, αλλά και τον τριτογενή τομέα, ειδικά τον τουρισμό και τις μεταφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ για το 2014 αναμένονταν συνολικά 1,2 εκατ. Ρώσοι τουρίστες, με τη μέση κατά κεφαλή τουριστική δαπάνη, την περυσινή χρονιά να διαμορφώνεται στα 800 ευρώ. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία αργό πετρέλαιο, πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο, αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Συνολικά, δηλαδή, αμέσως ή εμμέσως προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ περίπου, ήτοι το 4% του ΑΕΠ της χώρας.

Συγκεκριμένα, το 41% (περίπου 200 εκατ. Ευρώ ετησίως) των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα . Η Ρωσία -και η Ουκρανία- απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα).

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΠΣΕ «διαχρονικά η Ρωσία σε περιόδους εμπορικών διενέξεων με την ΕΕ δυσχεραίνει σημαντικά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τα κράτη-μέλη και ήδη υπάρχουν πληροφορίες για προειδοποιητικές απορρίψεις φορτίων φράουλας από τη χώρα μας. Σε περίπτωση μακρόχρονης εμπορικής διένεξης μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, τα εμπόδια στις εξαγωγές των εν λόγω προϊόντων ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε εγκατάλειψη της παραγωγής τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον παραγωγικό ιστό της χώρας, καθώς τα εν λόγω μερίδια της ρωσικής αγοράς, δεν μπορούν να υποκατασταθούν από άλλες χώρες».

Από την ανάλυση του ΠΣΕ, σημαντικά προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στις εξαγωγές προϊόντων γούνας, που αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία, ήτοι περισσότερων των 110 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίες και συντηρούν ουσιαστικά έναν ολόκληρο κλάδο παραγωγής.

Τουρισμός και Μεταφορές

Στην παρέμβασή της η κυρία Σακελλαρίδη τόνισε επίσης ότι «στο πνεύμα στήριξης της συνολικής εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι συνέπειες και στη ροή τουριστών από τη Ρωσία, η ανοδική τάση της οποίας συντήρησε την τελευταία διετία τις θετικές προσδοκίες στον κλάδο του Τουρισμού».

Αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες αναμένεται να προκύψουν και στο μέτωπο των μεταφορών, καθώς η Ρωσία ήδη προ τις κρίσης, σχεδίαζε την καθιέρωση αναθεώρησης του καθεστώτος γύρω από τις διεθνείς μεταφορές (TIR). Με την επιβολή κυρώσεων εκτιμάται ότι θα τηρηθεί ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στους μεταφορείς που προέρχονται από κράτη-μέλη, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς των προϊόντων προς και από τη Ρωσική αγορά.

Εκτίναξη κόστους παραγωγής-ενέργειας

Σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αυτός της ενδεχόμενης εκτίναξης του κόστους παραγωγής. Η Ρωσία αποτέλεσε τη διέξοδο της Ελλάδας στην προμήθεια αργού πετρελαίου, μετά τις εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν, ενώ αποτελεί και βασικό προμηθευτή της χώρας μας σε Φυσικό Αέριο. Ποσοστό άνω του 90% των συνολικών εισαγωγών από τη Ρωσία αφορά προϊόντα των κλάδων της ενέργειας, με αποτέλεσμα πιθανές κυρώσεις να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια πρώτης ύλης προϊόντων διύλισης πετρελαίου καθώς και στο φυσικό αέριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, πιθανός περιορισμός εξαγωγών από τη Ρωσία ειδικά δημητριακών και πρώτων υλών, θα εκτίνασσε το κόστος παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα, καθιστώντας τα λιγότερο ανταγωνιστικά διεθνώς, αλλά και ακριβότερα για τους Έλληνες καταναλωτές, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔίκη Siemens: ένοχοι 22 από τους κατηγορούμενουςΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Το Δικαστήριο έκρινε 5 από τους κατηγορούμενους αθώους, ενώ απάλλαξε άλλους 27 λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις.

Προϋπολογισμός: υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνοΧθες 13:50 | Ειδήσεις

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η τελική εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που σκοπεύει να μοιράσει η κυβέρνηση στο τέλος του έτους.

Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ: δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοιΧθες 17:37 | Ειδήσεις

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της Επιχείρησης.

Οι Πολωνοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά τη ΒρετανίαΧθες 07:21 | Ειδήσεις

Περίπου 100.000 Πολωνοί που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψαν στην πατρίδα τους, κυρίως, λόγω του επικείμενου Brexit.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δίκη Siemens: ένοχοι 22 από τους κατηγορούμενους13:02Μοσχαράκι με κοκκινιστό, πέννες και μπεσαμέλ από τον Βασίλη Καλλίδη12:50Μητσοτάκης: Η απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί, δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία12:39Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι12:28Κατερίνη: “Βουβό” το αντίο στην 17χρονη και τη μητέρα της (εικόνες)12:20Αιματηρή ενέδρα έξω από καφενείο στον Πειραιά12:09Ζώδια: οι προβλέψεις από την Λίτσα Πατέρα (βίντεο)12:00Μάλι: δεκάδες νεκροί σε μάχες μεταξύ τζιχαντιστών – στρατού11:51Έκρυβαν σε σπίτι και αυτοκίνητο πάνω από μισό τόνο κάνναβης (βίντεο)11:40“Το Πρωινό”: Η Φαίη Σκορδά αποδέχθηκε την Loquita Challenge του Γιώργου Μουτσινά (βίντεο)11:29Βρέθηκε το κλεμμένο δαχτυλίδι του Όσκαρ Ουάιλντ11:20“Ενώπιος Ενωπίω”o Σταμάτης Φασουλής και οι “γυναίκες του Ωνάση” (βίντεο)11:13Στουρνάρας: Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση θα βγει ο λογαριασμός στην ανάπτυξη11:01“Άγριες Μέλισσες”: Όλα όσα θα συμβούν στο νέο επεισόδιο (βίντεο)10:50Κώστας Πάσσαρης: οι ρουμανικές Αρχές ζήτησαν τη μεταφορά του στην Ελλάδα10:41Αποστολές εκτός έδρας για τους “αιώνιους” στην Euroleague10:29Πλεύρης – Μπάρκας στον ΑΝΤ1 για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια (βίντεο)10:18Κατερίνη: Το “τελευταίο αντίο” στην 17χρονη και τη μητέρα της10:06Αποκλειστικό: Ο ΑΝΤ1 στον υπόγειο της ΑΣΟΕΕ (βίντεο)09:54Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στα γραφεία της ΝΔ και τα ΕΛΤΑ Πεύκης09:41
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο