Πολυνομοσχέδιο
Δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2014 07:37Φορολογικές αλλαγές από το πολυνομοσχέδιο
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κι επιχειρήσεις, με χαλάρωση ποινών, αύξηση της προστασίας από κατασχέσεις, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και αλλαγές στις φορολογικές συνήθειες εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων φέρνει το τμήμα του πολυνομοσχεδίου που αφορά τον τομέα της φορολογίας.
Από τα μέτρα που ξεχωρίζουν είναι η γενίκευση του συμψηφισμού ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και κάθε φορέα του Δημοσίου, δηλαδή όχι μόνο των υπουργείων, αλλά πλέον και νοσοκομείων, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Ασφαλιστικών Ταμείων, που αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες επιχειρήσεις.
Σε άλλη διάταξη προβλέπεται, σύμφωνα και με όσα ανέφερε σε ομιλία του σε φορολογικό συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, "εξαίρεση απο τον Φόρο Υπεραξίας, όλων των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995. Παράλληλα θα μειώνεται ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού".
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται και η μείωση των ουδέποτε εφαρμοσμένων σκληρών φορο-προστίμων για την παράλειψη ή την εκπρόθεσμη υποβολή αρχικής δήλωσης ΦΠΑ ή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Οι ποινές πέφτουν από τα 1.000 σε 250 ευρώ και από τα 2.500 σε 500 ευρώ αναλόγως της κατηγορίας βιβλίων που τηρεί η επιχείρηση.
Ίδιες ποινές ισχύουν για την μη έκδοση τιμολογίων ή αποδείξεων, όμως με πλαφόν προστίμου στις 30.000 ευρώ ανά έλεγχο, ενώ η ποινή διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων.
Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, επέρχεται πλήρης αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο. Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει από την επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία σε 2 δόσεις. Η πρώτη ως την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και η δεύτερη δόση ως το τέλος του αμέσως επόμενου μήνα, δίχως όμως στο ποσό του ΦΠΑ να υπολογιστεί προσαύξηση της τάξης του 2%.
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση του ακατάσχετου ορίου από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ μόνο για μία τράπεζα και έναν λογαριασμό μισθοδοσίας ή καταβολής σύνταξης, τον οποίο οι πολίτες πρέπει να επισημάνουν στην Εφορία.
Ακόμη, ανεβαίνει από τα 300 στα 500 ευρώ το όριο χρέους ως το οποίο δεν μπορεί να κινηθεί διαδικασία κατάσχεσης, με το μέτρο να έχει και αναδρομική ισχύ, εφόσον ζητηθεί από τους θιγόμενους.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, κυρίως υψηλού κυβισμού, που είχαν εισαχθεί μεταχειρισμένα στην χώρα μας, θα σταματήσουν να πληρώνουν φόρο πολυτελείας και θα δουν τα τεκμήρια διαβίωσης τους να μειώνονται σημαντικά, καθώς πλέον για την ηλικία και την φορολογική αντιμετώπιση τους, θα λαμβάνεται υπόψη όχι η άδεια πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα, αλλά η πρώτη άδεια κυκλοφορίας που απέκτησε το ΙΧ σε οποιαδήποτε χώρα.