ΓΣΕΕ - εργοδοτικοί φορείς
Δημοσίευση: 26 Μαρτίου 2014 13:25Γονική άδεια και στον πατέρα προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση
Του Γιάννη Παχουλάκη
Αυτοτελές δικαίωμα και στον πατέρα εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα να λάβει γονική άδεια δίνει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε νωρίς το μεσημέρι από τους προέδρους της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών ενώσεων.
Η πρόβλεψη αυτή λύνει ένα νομικό πρόβλημα, το οποίο είχε απασχολήσει και τον συνήγορο του πολίτη, καθώς έως σήμερα πολλές επιχειρήσεις αρνούνταν να χορηγήσουν στον πατέρα την γονική άδεια εάν η σύζυγός του και μητέρα του παιδιού είχε κάνει χρήση.
Η άδεια αυτή φθάνει τις 95 ημέρες ή μπορεί να γίνει χρήση της με μείωση του ωραρίου κατά μία ή δύο ώρες ημερησίως για διάστημα μέχρι και ενάμιση χρόνο. Στο εξής μπορούν οι δύο γονείς να δηλώσουν από κοινού ότι θέλουν να μοιραστούν το χρονικό διάστημα της γονικής άδειας ή εφόσον η μητέρα είναι αυταπασχολούμενη ο πατέρας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα μπορεί να κάνει χρήση όλη της άδειας.
Από κει και πέρα, η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διατηρεί τα θεσμικά κεκτημένα της προηγούμενης που είναι: οι τριετίες - έστω και «παγωμένες» - , το επίδομα γάμου και ο 13ος και 14ος μισθός.
Τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος όσο και οι πρόεδροι των εργοδοτών, τόνισαν ότι η νέα σύμβαση κατ' ελάχιστον διασώζει το θεσμό και υπογράμμισαν ότι σε περίπτωση που οποιαδήποτε νομική εξέλιξη στο μέλλον καταρρίψει τις μνημονιακές προβλέψεις για τον κατώτατο μισθό, τότε συνομολογούν ότι θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν και τις αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2014. Επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά την υπογραφή νέας ΕΓΣΕΕ.
«Πετύχαμε και υπογράψαμε μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μπορούμε τώρα να πάμε να δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Αναφορικά δε με το θέμα του επιδόματος γάμου, από πλευράς ΣΕΒ διευκρινίστηκε ότι: «Παρόλο που στο υπογραφέν κείμενο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο επίδομα γάμου, πριν από ένα σχεδόν χρόνο, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις μέλη του είχαν αναλάβει την ηθική δέσμευση να διατηρήσουν το επίδομα γάμου. Αυτή η ηθική δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει».
«Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πάντα αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί παντού, ένα σημαντικό εργαλείο συνεννόησης και αναβάθμισης των κοινωνικών εταίρων αλλά και ενός ηχηρού μηνύματος εργασιακής ειρήνης. Τελικά αρχίζουν να μας ενώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, το επιβεβαιώνει...», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μετά την υπογραφή της σύμβασης.
«Μένω σε κάτι το οποίο για πρώτη φορά επιχειρήσαμε και στο προοίμιο και με άρθρο της σύμβασης να ξεκινήσουμε με τους εργοδότες. Συνομολογήσαμε λοιπόν ότι από κοινού με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα αναλάβουμε δράσεις για να αποκατασταθεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της κοινωνικής συνεννόησης στη χώρα το οποίο έχει διαρραγεί και επίσης συνομολογήσαμε την εμπλοκή μας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2016-2020 και θέλω να σας πω ότι η έμφαση θα είναι σε δύο ζητήματα: στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα», τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
«Σήμερα δίνουμε το μήνυμα στους δανειστές και στη κυβέρνηση ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν τη βούληση και έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν μόνοι τους την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το νέο σε αυτή τη συλλογική σύμβαση εργασίας είναι ότι για πρώτη φορά μπαίνει θέμα γονικής αδείας σε κάθε πατέρα νεογέννητου παιδιού από σήμερα και εφεξής. Θεωρώ ότι ήταν μια δύσκολη συγκυρία. Υπήρξαν θέματα τριβής, τα ξεπεράσαμε και αυτό δείχνει τη δυνατότητα να μπορούμε να συζητάμε και να συμβάλλουμε σε ένα αποτελεσματικό κοινωνικό διάλογο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς.
Αναλυτικά η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.