Λίστα ΟΟΣΑ
Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2014 06:18Τι αλλάζει σε γάλα, φάρμακα και ψωμί
Του Νίκου Ρογκάκου
Με αποδοχή πολλών θέσεων της ελληνικής Κυβέρνησης, έκλεισε το θέμα των μέτρων του ΟΟΣΑ, που επιθυμούσε η Τρόικα, ενώ η συμφωνία φέρνει ανατροπές στην παραγωγή και τη διάθεση βασικών τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών, αλλά και πλήρη απελευθέρωση κλάδων, όπως στα ξενοδοχεία.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τόνισε ότι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές ήταν ένας συμβιβασμός, ο οποίος βγάζει ωφελημένους τους καταναλωτές.
Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος, έκανε γνωστό πως από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ για την άρση εμποδίων στο λιανικό εμπόριο, τα δομικά υλικά, την επεξεργασία τροφίμων και τον τουρισμό:
- το 75% με 80% υιοθετούνται ως έχουν
- το περίπου 15% προσαρμόζεται σε θέσεις της ελληνικής πλευράς
- Ένα ποσοστό 15% είτε απορρίπτεται είτε θα εξεταστεί αργότερα (Στην τελευταία κατηγορία είναι για παράδειγμα οι εισφορές υπέρ τρίτων)
Οι σημαντικότερες αλλαγές:
- Γάλα: Δημιουργούνται ουσιαστικά τρεις κατηγορίες γάλακτος. Η πρώτη είναι το «γάλα ημέρας». Λέγεται έτσι επειδή έχουν μεσολαβήσει 24 ώρες από τη στιγμή του αρμέγματος μέχρι την παστερίωσή του. Στο ράφι θα μπορεί να μείνει για δύο ημέρες, δηλαδή η διάρκεια ζωής του μετρά από την παστερίωση μέχρι την ημερομηνία λήξης. Η δεύτερη κατηγορία είναι το γάλα χαμηλής παστερίωσης. Καταργείται η θεσμοθετημένη διάρκεια ζωής των πέντε ημερών και η λήξη θα ορίζεται με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η γαλακτοβιομηχανία στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στην ΕΕ το χαμηλής παστερίωσης είναι 6, 10 και 11 ημερών. Η τρίτη κατηγορία είναι το γάλα υψηλής παστερίωσης. Με το «γάλα ημέρας» προστατεύεται η εγχώρια κτηνοτροφία κι ενισχύεται η τοπική γαλακτοκομική επιχείρηση, έναντι των μεγάλων. Με την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην κοινοτική σε ό,τι αφορά το γάλα χαμηλής παστερίωσης, ανοίγει ο δρόμος για εισαγωγές και άρα για αποκλιμάκωση των τιμών. Το κυριότερο, όμως, είναι πως μειώνεται το κόστος διανομής και επιστροφής του γάλακτος. Οι γαλακτοβιομηχανίες έπρεπε να διανείμουν το γάλα αλλά και να το μαζέψουν όταν αυτό λήγει και δεν πωλείται δύο τουλάχιστον φορές σε διάστημα πέντε ημερών. Τώρα αυτή επιβάρυνση περιορίζεται.
- Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα: Πώλησή μόνο από τα φαρμακεία και με ανώτατη τιμή τη σημερινή, η οποία θα ισχύει μέχρι και το 2016. Καταργείται το οριζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, 33%, ενώ το μέτρο θα επανεξεταστεί σε τρεις μήνες. Αν πέσουν οι τιμές τότε θα συνεχίσει το καθεστώς πώλησης από τα φαρμακεία. Αλλιώς θα ανοίξει θέμα διάθεσής τους και από τα σούπερ μάρκετ, όπως και άλλα σημεία λιανικής.
- Φαρμακεία: Δεν θα επιτρέπεται το άνοιγμα από μη φαρμακοποιούς αλλά θα υπάρχει ελαστικότητα στα όρια σύμπραξης για την ίδρυση φαρμακείων.
- Βιβλία: Καταργείται η ενιαία τιμή πώλησης στα μη λογοτεχνικά βιβλία. Στα λογοτεχνικά ισχύει η ενιαία τιμή μόνο για την πρώτη έκδοση.
- Ψωμί: Η πώλησή του ψωμιού θα γίνεται μόνο με το ζύγι και όχι όπως τώρα με προκαθορισμένο βάρος.
- Ξενοδοχεία: Ελεύθερα θα κατασκευάζονται ξενοδοχεία σε αστικές περιοχές.
Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, απαντώντας σε επικρίσεις των τελευταίων ημερών για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ, υποστήριξε ότι «η έκθεση είχε ανατεθεί στον ΟΟΣΑ από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η σημερινή ηγεσία τη βρήκε μπροστά της και την προχώρησε» και επισήμανε ότι «και να μην υπήρχε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Την έκθεση παρουσίασε ο ίδιος ο επικεφαλής του Οργανισμού ο κ. Γκουρία και από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε, η κυβέρνηση είπε ότι θα υιοθετήσει το 80% των προτάσεων».