Τράπεζες
Δημοσίευση: 08 Μαρτίου 2014 07:58Πρόσω ολοταχώς για τις ανακεφαλαιοποιήσεις
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Μέσω Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου, όχι μόνο μέχρι του ύψους που απαιτούν τα stress tests της BlackRock, αλλά για σημαντικά υψηλότερα ποσά, καθώς και με ένα πλέγμα δράσεων κεφαλαιακής τόνωσης που έχουν ήδη βάλει στα σκαριά, θα κατορθώσουν οι διοικήσεις των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να θωρακίσουν τα διαθέσιμα τους και να οχυρωθούν κατάλληλα, επιτυγχάνοντας παράλληλα την μεγέθυνση του βαθμού ιδιωτικοποίησης τους και την επιστροφή στο Δημόσιο σημαντικών πόρων (1,7 δις ευρώ ήδη από Πειραιώς και Alpha Bank) μέσω της εξαγοράς των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στις τράπεζες.
Οι διοικήσεις των τραπεζών ξεκίνησαν με τις μηχανές στο φουλ τις κινήσεις για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση συνολικά με 6,4 δις, σύμφωνα με την έκθεση της BlackRock, που ακολούθησε εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις και προβλέψεις ως το 2016, στο πρότυπο των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το σχέδιο ανά τράπεζα
Βάσει της έκθεσης, η Τράπεζα Πειραιώς χρειάζεται κεφάλαια 425 εκατομμυρίων ευρώ. Η Διοίκηση του Ομίλου ήδη ανακοίνωσε την πρόθεση της για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1,75 δις, δηλαδή υπερτετραπλάσια του ζητούμενου ποσού, με τα οποία σκοπεύει μεταξύ άλλων να δώσει και 750 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο για τις προνομιούχες μετοχές που διαθέτει.
Παράλληλα, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Μέλη της Διοίκησής της εμφανίζονται αισιόδοξα για την άντληση συνολικά 2,25 δις ευρώ από την αγορά, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Σάλλας, «η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση της. Η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα θωρακίσει την ήδη ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και θα θεμελιώσει περαιτέρω την ηγετική της θέση στην εγχώρια αγορά».
Βάσει της έκθεσης της BlackRock, η Εθνική Τράπεζα πρέπει να ενισχυθεί με 2,183 δις ευρώ, τα οποία σύμφωνα με την διοίκηση της θα εξασφαλιστούν από σειρά ενεργειών, χωρίς να χρειαστεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΤΕ «μέχρι τις 15 Απριλίου 2014 (σημ: προθεσμία που έχει δώσει η ΤτΕ) η Εθνική θα καταθέσει σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών που θα υλοποιηθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Το σχέδιο αυτό θα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες χωρίς Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου».
Όπως αναμενόταν τα μεγαλύτερα κεφάλαια, ύψους 2,945 δις ευρώ, τα χρειάζεται η Eurobank. Από καιρό γίνεται προεργασία για Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της με την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν στην Διοίκηση της Τράπεζας έτοιμοι για την κάλυψη από μέρους τους όλου του ποσού και με τα νέα δεδομένα, βάσει των οποίων τα ζητούμενα κονδύλια είναι περίπου κατά 0,5 δις μεγαλύτερα των αρχικών εσωτερικών εκτιμήσεων.
Σε ανακοίνωση της η Eurobank υπογράμμιζε ότι «το ποσό της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου θα καλύπτει πλήρως τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας», ενώ στελέχη της Τράπεζας έλεγαν πως δεν είναι υποχρεωτικό ο βασικός μέτοχος της σήμερα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να λάβει μέρος στην ΑΜΚ.
Τις μικρότερες ανάγκες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ύψους 262 εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζει η Alpha Bank, η οποία αργά το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν πενταπλάσιου δηλαδή των αναγκών της βάσει της έκθεσης. Για την αύξηση, η κάλυψη της οποίας θα είναι εγγυημένη από τη Citibank και την J.P.Morgan, θα γίνει κυρίως μέσω πρόσκλησης συμμετοχής σε αυτήν διεθνών επενδυτών
Όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση της Alpha Bank, η Εγγυημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, πέραν της κάλυψης των πόρων που ζητούν η ΤτΕ και η ΕΚΤ, «θα διευκολύνει την ταχεία ολοκλήρωσή της ΑΜΚ και την προσέλκυση επενδυτών υψηλής ποιότητος, οι οποίοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας. Ακόμη θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της Τραπέζης από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου υπό το ενισχυμένο προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας, ενώ αναμένεται και να επιταχύνει την πλήρη επανα-ιδιωτικοποίηση της Τραπέζης και κατά συνέπεια την αποπληρωμή του ΤΧΣ».
Σύμφωνα με την BlackRock, από τις μη συστημικές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση μόνο η Attica Bank κατά 397 εκατομμύρια και η Πανελλήνια Τράπεζα κατά 169 εκατομμύρια ευρώ.
Διεκδικεί ρόλο το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει συνάντηση των Γιάννη Στουρνάρα, Όλι Ρεν, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα των ελληνικών τραπεζών.
Σκοπός από την μια του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, του Επιτρόπου της ΕΕ για την Οικονομία και του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εποπτεύουσα αρχή όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) κι από την άλλη της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ είναι να κλείσει η «πληγή» της διαφοροποίησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται στο σύνολο τους ως και 3 δις ευρώ μεγαλύτερα κεφάλαια, κατηγορώντας τον Μάριο Ντράγκι για επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό των προθέσεων και των θέσεων του Ταμείου για μεγαλύτερη επιρροή και εξουσία σε ότι αφορά το θέμα του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο τρεις διαφορετικούς αξιωματούχους του ΔΝΤ, συμπύκνωσε τις παρεμφερείς απόψεις τους στις φράσεις «η ανάλυση της BlackRock για τις επιπλέον ανάγκες των τραπεζών είναι υπέρμετρα αισιόδοξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τώρα δεν έχει πιέσει αρκετά την Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να αναθεωρήσει το πόρισμα της BlackRock».