Καταπολέμηση της απάτης
Δημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2014 13:58Χατζηδάκης: Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους
«Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα η Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OLAF) με θέμα «Καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των Ταμείων Συνοχής της ΕΕ- μελλοντικές προκλήσεις».
«Η καταπολέμηση της απάτης πρέπει να αφορά στο σύνολο της οικονομικής ζωής της χώρας, σε όποιο επίπεδο πραγματοποιείται αυτή: από τις απλές συναλλαγές κάθε πολίτη, έως τις συναλλαγές των δημοσίων λειτουργών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Προφανώς, αυτή η θεώρηση περιλαμβάνει και τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «οι κοινοτικοί πόροι αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία που διαθέτουμε για να επιστρέψει η πατρίδα μας στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
«Πρόκειται για χρήματα πολύτιμα για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Χάρη σε αυτά τα χρήματα, άλλωστε, σήμερα χιλιάδες ανασφάλιστοι έχουν περίθαλψη, χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται σε χρηματοδοτούμενα δημόσια έργα, χιλιάδες επενδυτικά σχέδια νέων ανθρώπων γίνονται πράξη», πρόσθεσε ο υπουργός. Όπως είπε, αυτά τα χρήματα θα παίξουν το ρόλο του καταλύτη στην επόμενη εξαετία, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προσφέρει προοπτική και δουλειά στους Έλληνες.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ, έχει ήδη διαμορφώσει την Εθνική Στρατηγική κατά της Απάτης στα Διαρθρωτικά Ταμεία και στο Ταμείο Συνοχής, σύμφωνα επίσης τόσο με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις όσο και τους σχετικούς Κανονισμούς για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Για το σκοπό αυτό, ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την Δημιουργία ενός Δικτύου Συνεργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από:
- τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
- τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
- την Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
- την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ)
Ο υπουργός κατέληξε ότι «αυτό επιβάλλει ο σεβασμός απέναντι στην αλληλεγγύη που μας προσφέρει η Κοινότητα, αλλά και διότι αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό που δίνει μια μεγάλη εθνική μάχη για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη».
Σταϊκούρας: Ουσιαστικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση
Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την πάταξη των φαινομένων απάτης και διαφθοράς υπογράμμισε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OLAF)
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για φαινόμενα που έχουν στοιχίσει, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις, 120 δισ. ευρώ ετησίως στην Ευρωπαϊκή οικονομία.
«Στην Ελλάδα, οι επιδόσεις μας, κατά το παρελθόν, στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως είναι γνωστό, δεν ήταν κολακευτικές. Το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα, καθώς φαινόμενα διαφθοράς και απάτης εντοπίζονταν σε πολλούς τομείς. Οι σχετικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα φαινόμενα αυτά επικεντρώνονται στους τομείς όπου η δημόσια διοίκηση, με την ευρύτερη έννοια, έρχεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εξήγησε τις βασικές αιτίες των φαινομένων αυτών.
Την τελευταία περίοδο, ωστόσο, είπε ο υπουργός, έχουν γίνει και γίνονται σημαντικά, ουσιαστικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ελλάδα, στο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, ανέβηκε, κατά 14 θέσεις το 2013.
«Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, για την καταπολέμηση της απάτης κατά την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που μέσω των διαρθρωτικών ταμείων διοχετεύονται στα κράτη-μέλη», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ειδικότερα, σημείωσε, την τελευταία περίοδο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει υιοθετήσει και θέσει σε εφαρμογή δέσμη νομοθετικών, διοικητικών και οργανωτικών μέτρων και πρακτικών για την πρόληψη και τον εντοπισμό της απάτης, συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων
Συγκεκριμένα και κωδικοποιημένα, είπε:
1ον. Δημιουργήθηκε Μητρώο Ελεγκτών στην ΕΔΕΛ, όπου, μετά από την ενδεδειγμένη κατάρτιση και εξειδίκευση, επιπλέον ελεγκτές θα μπορούν να συνδράμουν στο έργο της.
2ον. Θεσπίστηκε θητεία για τους Ελεγκτές της ΕΔΕΛ, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και να θωρακιστεί το ελεγκτικό έργο μέσα από την αλλαγή των ελεγκτών.
3ον. Ορίστηκε διοικητικά η διαδικασία αποστολής των οριστικών εκθέσεων ελέγχου της ΕΔΕΛ στον Εισαγγελέα ή σε αρμόδια αρχή για τη διερεύνηση της απάτης, εφόσον κατά τους ελέγχους της προκύψουν υπόνοιες τέλεσης αξιόποινων πράξεων ή παραλείψεων. Προβλέφθηκε αντίστοιχη αποστολή προς το Ελεγκτικό Συνέδριο ή τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας σε περιπτώσεις αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών.
4ον. Ενισχύθηκε το πλαίσιο για την επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων, εστιάζοντας στην ανάκτηση των αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού ή/και του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού.
5ον. Καταρτίστηκε και επικαιροποιήθηκε το Εγχειρίδιο Ελέγχου της ΕΔΕΛ, συμπεριλαμβάνοντας στη προετοιμασία των ελέγχων συστήματος και πράξεων τους δείκτες απάτης και ενσωματώνοντας τη «Δήλωση τήρησης κανόνων δεοντολογίας της ΕΔΕΛ».
6ον. Η ΕΔΕΛ προέβη στη σύναψη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφόρησης και η αμφίδρομη κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων τους. 7ον. Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, που το 2012 είχε γίνει αποδέκτης σύστασης για το χαμηλό βαθμό κοινοποίησης παρατυπιών που ενέχουν δόλο στο τομέα της πολιτικής συνοχής, το 2013 να έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της. Συγκεκριμένα, το 2013, βάσει σχετικής ενημέρωσης, έχουν κοινοποιηθεί ήδη 19 περιπτώσεις παρατυπιών με υπόνοια απάτης, αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια.
8ον. Διευρύνθηκε, από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εκπροσώπηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στις τεχνικές ομάδες της OLAF και εγκαθιδρύθηκε κοινή δράση και συμμετοχή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το ΣΔΟΕ.