Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών
Δημοσίευση: 25 Φεβρουαρίου 2014 07:16Ποιοι θα πάρουν επίδομα επικινδυνότητας;
Του Νίκου Ρογκάκου
Να κλείσει το παράθυρο που το ίδιο άνοιξε με την απόφασή του, για την χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας σε σωρεία υπαλλήλων του Δημοσίου, που δεν το λαμβάνουν, επιχειρεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών.
Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε χθεσινή απόφαση του, εξέδωσε νεώτερη ανακοίνωσή, με την οποία σπεύδει να προεξοφλήσει, πως το μέτρο θα έχει «ασήμαντο» δημοσιονομικό κόστος και θα αφορά λίγους υπαλλήλους.
Η ασυνήθιστη σπουδή όμως του υπουργείου, να υποβαθμίσει το δημοσιονομικό κόστος που προκαλεί το μέτρο που το ίδιο επέλεξε, «για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης» όπως υποστηρίζει, δείχνει και την προσπάθεια της Κυβέρνησης να κλείσει το θέμα, για να μην καλλιεργείται κλίμα παροχολογίας και μάλιστα από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν οι έλεγχοι της τρόικας.
Έτσι, με ανακοίνωση το υπουργείο σημειώνει, αφενός, ότι το επίδομα επικινδυνότητας συνεχίζει να καταβάλλεται σε ειδικότητες υπαλλήλων που είχαν «κλειδώσει» το 2012, αφετέρου ότι δίνεται η δυνατότητα να συμπεριληφθούν ειδικότητες που στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζονται ως τέτοιες (επικίνδυνες και ανθυγιεινές).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η ρύθμιση αφορά μικρό αριθμό προσωπικού εποπτευόμενων από το Δημόσιο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τα οποία δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης του επιδόματος εντός της αρχικής προθεσμίας που όριζε ο ν. 4024/2011. Το δημοσιονομικό κόστος είναι ασήμαντο και η ρύθμιση έγινε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αφού το προσωπικό κάποιων φορέων με συγκεκριμένες ειδικότητες δεν είχε πάρει το επίδομα ενώ στο προσωπικό άλλων φορέων με τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες είχε χορηγηθεί. Η παροχή της δυνατότητας υποβολής πρότασης δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επαναφορά του παλαιότερου καθεστώτος αλλά απλώς άρση ανισοτήτων μεταξύ προσωπικού που εργάζεται υπό ακριβώς ίδιες συνθήκες».
Την βιασύνη του υπουργείου να κλείσει το θέμα, η οποία ενδεχομένως προήρθε και από «άνωθεν» πιέσεις, δείχνει και επιχείρημα που επικαλείται στην ανακοίνωσή του ότι «καμία απόφαση χορήγησης επιδόματος με την συγκεκριμένη εξουσιοδοτική διάταξη δεν έχει εκδοθεί». Αυτή όμως η φράση, προκαλεί απορίες πώς θα μπορούσε να έχουν δοθεί ήδη τέτοια επιδόματα, αφού ο Νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 11 Φεβρουαρίου και η υπουργική απόφαση εκδόθηκε μόλις προχθές !
Πάντως, το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας θα δοθεί σε χιλιάδες εργαζόμενους του δημοσίου από τον Φεβρουάριο και θα ανέρχεται σε έως και 150 ευρώ το μήνα.
Ωστόσο, όπως διαφαίνεται και από την ανακοίνωση, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, από βροχή προτάσεων και από φορείς που θεωρούν ότι έχουν εργαζόμενους με τις ίδιες ειδικότητες, στις υπηρεσίες τους, όπως με εκείνους που λαμβάνουν ήδη το επίδομα. Έτσι, η διάταξη αυτή μπορεί να αφορά πολύ περισσότερους, υπηρετούντες στο Δημόσιο, μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους, όπως και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι θεωρούνται ότι εργάζονται με αντίστοιχες ή και περισσότερο επικίνδυνες συνθήκες απασχόλησης.
Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση αυτή:
1. Στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ):
α) του Δημοσίου,
β) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού,
γ) των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α).
2. Επίσης υπάγονται:
α) οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
β) οι υπάλληλοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας,
γ) οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί,
δ) Οι υπάλληλοι της Βουλής, όσον αφορά τα μισθολογικά θέματά τους τροποποιουμένου αναλόγως του Κανονισμού της Βουλής, και το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας,
ε) οι διοικητικοί υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων,
στ) οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.), της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.),
ζ) οι υπάλληλοι και, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, οι θρησκευτικοί λειτουργοί των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, των εξομοιούμενων προς αυτά κατά την παράγραφο 3, του άρθρου 63, του ν.3801/2009 (Α' 163) των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων και κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ
ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση μισθολογικών διατάξεων.» Σας κοινοποιούμε τη διάταξη του άρθρου 67του ν.4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α΄/11-2-2014), προκειμένου να ενημερωθείτε και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την ορθή εφαρμογή της.
Ειδικότερα με την ως άνω διάταξη προβλέπεται ότι, για τους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου του ν.4024/2011 (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ του κεφαλαίου Α΄ του ν.3429/2005 και ΟΤΑ), από 11-2-2014 είναι εκ νέου ενεργή η εξουσιοδότηση για την έκδοση απόφασης καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κατηγορίες προσωπικού των παραπάνω φορέων, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 15 παρ. 1του ν. 4024/2011.
Η εν λόγω διάταξη προβλέπει την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Κατόπιν αυτών, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλλουν στο εποπτεύον Υπουργείο τα αιτήματά τους. Στην συνέχεια, το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, για το σύνολο των φορέων που εποπτεύει, και να το υποβάλλει στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή.
Επισημαίνεται, ότι το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης πρέπει να αναφέρει το μέγεθος της προκαλούμενης δαπάνης σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.2 του ν.2469/1997 όπως ισχύει.
Τέλος, παρακαλούμε τα ανωτέρω σχέδια να αποσταλούν στην Υπηρεσία μας το συντομότερο δυνατό για την τελική συνυπογραφή τους εντός της αποκλειστικής προθεσμίας που προβλέπει η σχετική διάταξη.