Φιλί ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις
Δημοσίευση: 03 Φεβρουαρίου 2014 06:30Ανάσα ρευστότητας από τη γενίκευση του συμψηφισμού
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Στην τελευταία φάση της προετοιμασίας της, πριν τεθεί σε ισχύ βρίσκεται η γενίκευση του συμψηφισμού απαιτήσεων οφειλών μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου.
Κατά πολλούς θα αποτελέσει «φιλί της ζωής» για χιλιάδες επιχειρήσεις, που μαστίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και την υπερ-φορολόγηση, στην οποία συχνά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, την ώρα ωστόσο που «έχουν λαμβάνειν» σημαντικά ποσά από φορείς του στενού ή του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής, η επεξεργασία των αναγκαίων τροποποιήσεων στο θεσμικό πλαίσιο οδεύει προς το τέλος της, με στόχο «ο συμψηφισμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά και μάλιστα όχι μόνο για το Δημόσιο, αλλά για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης».
Με την γενίκευση του μέτρου θα συμψηφίζονται οφειλές φυσικών προσώπων και εταιρειών προς και από Υπουργεία, ΔΕΚΟ, Δήμους, Νοσοκομεία κι Ασφαλιστικά Ταμεία που αφορούν από την μία φόρους, εισφορές και πρόστιμα κι από την άλλη επιστροφή φόρων και πληρωμές προμηθειών.
Τέτοια εξέλιξη θα ανακουφίσει χιλιάδες επιχειρήσεις, αυξάνοντας την ρευστότητα ή μειώνοντας τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.
Ως πρώτη βασική επίδραση αναμένεται η μείωση, ως και «κατάργηση» της τεράστιας αναμονής για επιστροφή ΦΠΑ. Στην ουρά βρίσκονται σήμερα 15.424 αιτήματα, συνολικών απαιτήσεων 808 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο μέσος χρόνος αναμονής ως την πληρωμή, στο σύνολο των Δ.Ο.Υ. της χώρας, ανέρχεται σε 432 ημέρες, χρόνος που διπλασιάζεται στην περίπτωση της «πρωτοπόρου» Η΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, όπου όχι η μεγαλύτερη, αλλά η μέση αναμονή κρατάει 923 ημέρες, δηλαδή 31 μήνες.
Δεύτερο άμεσο όφελος από την επέκταση του συμψηφισμού θα είναι η, σημαντική ως αναμένεται, μείωση του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Άγγιξαν τα 9,3 δις μόνο το 2013 και μόνο από φόρους, ενώ συνολικά οι ιδιώτες οφείλουν 62,3 δις στο Δημόσιο, που με την σειρά του χρωστά σε πολίτες κι επιχειρήσεις 5,85 δις ευρώ.
Μαζί με τον συμψηφισμό, στο τελικό στάδιο πριν την υλοποίηση της είναι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών και η διεύρυνση της προστασίας από τις κατασχέσεις, που αποφασίστηκε λίγα 24ώρα πριν από τα Χριστούγεννα.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει απαγόρευση κατάσχεσης για χρέη ως 500 ευρώ και αύξηση από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ του ακατάσχετου υπολοίπου σε λογαριασμούς όπου καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις.
Ο Γιώργος Μαυραγάνης προανήγγειλε και μειώσεις φορολογικών συντελεστών το αργότερο ως το τέλος του έτους, εφόσον διατηρηθεί η καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.