ΣΒΒΕ
Δημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2013 13:54Πρόταση για «Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας»
Κύριος στόχος του Συμβουλίου θα είναι η υποβοήθηση της εγχώριας παραγωγικής βάσης για την παραγωγή νέων προϊόντων και το άνοιγμα διεθνών αγορών.
Σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, το «Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας» θα πρέπει να λειτουργεί ως το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας για μέτρα και πολιτικές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, θεωρεί ότι η έξοδος της χώρας απ΄ την κρίση ταυτίζεται με την έμπρακτη υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας και οφείλει να έχει ως κύριο άξονα ανάκαμψης την παραγωγή νέων ή/και βελτιωμένων προϊόντων.
Στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης για την υποστήριξη της μεταποίησης, ο ΣΒΒΕ προτείνει τη δημιουργία «Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας» υπό την Προεδρεία του Υπουργού Ανάπτυξης, που θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό της χώρας. Το «Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας» προτείνουμε να είναι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας για κάθε θέμα σχετικό με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας.
Πιστεύουμε απόλυτα ότι το «Συμβούλιο» μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε πλαίσιο συστηματικής παρακολούθησης και αξιολόγησης δράσεων και πολιτικών για τη βιομηχανία, για τη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής, με εργαλείο την ανάλυση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων της βιομηχανίας, και τελικό στόχο την ανάδειξη ρεαλιστικών μέτρων και στρατηγικών για τη θετική προσαρμογή των πολιτικών ενίσχυσης της μεταποιητικής δραστηριότητας στις διεθνείς εξελίξεις.
Στο έντονα αβέβαιο, αλλά άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες στην προσπάθεια ανάπτυξης αποτελεσματικού κοινωνικού διαλόγου, με αντικείμενο την έξοδο της βιομηχανίας απ΄ την κρίση. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει άμεσα το «Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας», υιοθετώντας ως πρότυπό του, προσαρμοσμένο βεβαίως στα ελληνικά δεδομένα, το αντίστοιχο Γαλλικό μοντέλο.