Το μεσημέρι η πρώτη συνάντηση
Δημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2013 06:24Ξεκινά το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-τρόικας αλλά… δεν τελειώνει τον Δεκέμβριο
Του Νίκου Ρογκάκου
Οι τροϊκανοί αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα για περίπου μία εβδομάδα και έχουν να επιλύσουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα.
Η πρώτη συνάντηση της τρόικας είναι με το οικονομικό επιτελείο και είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα με βασικό στόχο να επέλθει συμφωνία για το μοναδικό ανοιχτό μέτωπο όσον αφορά τα προαπαιτούμενα, αυτό των ΕΑΣ, το κλείσιμο του οποίου θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκταμιευτεί το ποσό αυτό μέχρι το τέλος του έτους.
Το απόγευμα στις 18:00 θα ακολουθήσει η κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί λύση και στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών.
Τα μεγάλα αγκάθια:
- Το μέλλον των Αμυντικών Βιομηχανιών: Η Κυβέρνηση περιμένει την απάντηση των κλιμακίων της τρόικας, αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει για την λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Η Ελλάδα προτείνει αναδιάρθρωση εν λειτουργία με διάσπαση της εταιρίας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών επιχορηγήσεων και στη συνέχεια να κλείνει. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, εθελουσία έξοδο για 472 εργαζόμενους, ώστε να μείνουν 341 οι οποίοι θα λειτουργήσουν την εταιρία με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί ότι εκκρεμούν συμβόλαια και παραγγελίες προς το εξωτερικό, ενώ διαφωνεί με την εθελούσια έξοδο και ζητά απολύσεις οι οποίες θα φτάσουν τις 700 από ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.
- Πλειστηριασμοί: Η τρόικα συνεχίζει να ζητά πλήρη απελευθέρωση καθώς εκτιμούν ότι η συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος, επιβαρύνει τις τράπεζες. Το υπουργείο Ανάπτυξης, αντιπροτείνει διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά και περιουσιακά όμως κριτήρια, ώστε να επωφελούνται τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά και όχι οι μπαταχτσήδες. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς η ισχύς της προστασίας για την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο, παύει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.
- Φόρος ακινήτων: Η κατάθεση του νόμου στη Βουλή εδώ και τρείς εβδομάδες μετατίθεται από μέρα σε μέρα, αποδεικνύοντας ότι συνεχίζονται οι αντιρρήσεις των βουλευτών, ενώ ακόμα η τρόικα δεν έχει δώσει το πράσινο φως.
- Δημοσιονομικό κενό 2014: Η κυβέρνηση το εντοπίζει περί το 1,3δις.€, ενώ η τρόικα υποχώρησε κάτω από τα 2δις.€.
- Απολύσεις-Διαθεσιμότητα: Πριν ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά το 2013, η τρόικα απαιτεί στοιχεία για το δεύτερο κύμα που θα εφαρμοστεί το 2014.
- ΦΠΑ εστίασης: Η τρόικα επιμένει ότι το μέτρο απέτυχε καθώς δεν αυξήθηκαν τα έσοδα από το ΦΠΑ. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μέτρο έφερε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.
- Ομαδικές απολύσεις: Τα στελέχη της τρόικας έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι όσο δεν απελευθερώνονται οι απολύσεις, δεν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις. Το υπουργείο Εργασίας αναμένει μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, η οποία θα παρουσιάζει τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα, πριν προχωρήσει σε αλλαγές.
- Εμπορικές μισθώσεις: Οι δανειστές επιμένουν σε κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος και απαιτεί μονοετή διάρκεια όλων (παλαιών και νέων) των συμβολαίων. Η κυβέρνηση έχει προτείνει 6ετή ή 3ετή διάρκεια για τα νέα συμβόλαια και διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για τα παλαιά.
Σε αυτό το πλαίσιο, χθες το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, ζήτησε από την Ελλάδα να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περνώντας μάλιστα, όπως είπε, από τη Βουλή τους νόμους που θα βοηθήσουν την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής «προκειμένου να δείξει (σ.σ. η Ελλάδα) ότι παραμένει δεσμευμένη στο μνημόνιο».
Παρόλα αυτά, τόσο το Eurogroup της Δευτέρας όσο και η επανέναρξη στην Αθήνα των συνομιλιών με τους επικεφαλής της τρόικας, δεν αλλάζουν καθόλου το προγραμματισμό των συζητήσεων που έχει επιβάλει η τρόικα στην Ελληνική πλευρά.