LATEST NEWS
 
Οικονομία /Οικονομική πολιτική /

ΕΛΒΟ

Δημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2013 06:53

«Μας παίζει» η τρόικα για να εγείρει νέες απαιτήσεις

Αληθινές αιτίες και πραγματικές προθέσεις πίσω από την …οξύμωρη τακτική της τρόικας να αφήνει «σκοπίμως» ανοιχτά μέτωπα, τα οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα μπορούσαν να είχαν κλείσει, αναζητούν εκπρόσωποι των επιτελείων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και τους επικεφαλής της τρόικας, ιδίως μετά την νέα αναβολή της συζήτησης για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.

ΕΛΒΟ

του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Αποτελεί πεποίθηση πια ότι εκπρόσωποι των δανειστών, ακολουθούν παρελκυστική τακτική για να μπορούν να αυξάνουν την πίεση προς την Κυβέρνηση, εγείροντας νέες απαιτήσεις, στάση που όμως εκθέτει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, αφού φαίνεται πως με δική της υπαιτιότητα δεν «ξεκολλάει» και δεν ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση για τις ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Αυτή η αίσθηση και κυρίως το γεγονός ότι δεν υλοποιούνται τα προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δις και δεν μπορεί να κλείσει τουλάχιστον αυτός, ο  «μικρότερης αξίας» στην συγκριμένη περίοδο,  γύρος διαπραγματεύσεων, δημιουργεί παγκόσμιο αντίκτυπο που μπορεί να χαλάσει την «μαγιά» για την «καλύτερη ημέρα», που προσδοκούν Κυβέρνηση και πολίτες, ελπίζοντας το ταχύτερο σε απαρχή χαλάρωσης της σκληρής λιτότητας.

Τα Υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών,  επιδιώκουν λύση το ταχύτερο δυνατόν, ωστόσο η περιβόητη τηλεδιάσκεψη που επρόκειτο να έχουν για το θέμα ο Γιάννης Στουρνάρας και η Φώφη Γεννηματά, η οποία είναι «στον αέρα» από τις αρχές Οκτωβρίου, αναβλήθηκε εκ νέου χθες, αποδεικνύοντας ότι η άλλη πλευρά θέλει να κρατήσει την υπόθεση ανοιχτή, με όσα αρνητικά για την χώρα μας συνεπάγεται η αβεβαιότητα της παρατεταμένης «αντιπαράθεσης» με την τρόικα.

«ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να «επιβάλλει» την αποφυγή λουκέτων στις μονάδες παραγωγής στρατιωτικού υλικού, μέσω του διαχωρισμού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος.

Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για «διάσωση εν λειτουργία» των ΕΑΣ, έχουν να κάνουν αφενός με τις επώδυνες – και οικονομικές - επιπτώσεις από την αθέτηση εκτέλεσης παραγγελιών ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ανατεθεί στα εργοστάσια της εταιρείας, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Μαρόκο, αλλά και με την, για προφανείς λόγους, απόρριψη της προοπτικής να μείνει η χώρα δίχως στρατιωτικά εργοστάσια.

Η τρόικα επιμένει για ρευστοποίηση των ΕΑΣ, δηλαδή λουκέτο, απολύσεις και μετά εκκαθάριση, το αντίπαλον δέος όμως «κρατάει στο τραπέζι» μόνο την προοπτική διαχωρισμού του έργου της εταιρείας, με αναδιάρθρωση και σταδιακή σμίκρυνση της εταιρείας που θα οδηγήσει στη διατήρηση του στρατιωτικού σκέλους, κινήσεις μάλιστα που θα πρέπει να δρομολογηθούν, αφού παραδοθούν οι παραγγελίες στους πελάτες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Αμετακίνητη παραμένει η ελληνική θέση για «εκκαθάριση εν λειτουργία» και σε ότι αφορά  την τύχη της ΕΛΒΟ, απώτερος σκοπός της οποίας είναι η μετατροπή του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης σε μονάδα στρατιωτικής παραγωγής. 

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες κι εκτιμάται ότι νέο τηλε-ραντεβού των Φώφης Γεννηματά και Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων, μπορεί να οριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Το θέμα είναι βέβαια αν θα γίνει, που θα καταλήξει και κυρίως τι άλλο μπορεί να …προκύψει ως τότε από τους τροϊκανούς.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ τρόικαΕΑΣΕΛΒΟ
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Eurovision 2025 - Β’ Ημιτελικός: Στον μεγάλο τελικό η Ελλάδα 00:23Εσπανιόλ - Μπαρτσελόνα: Αυτοκίνητο έπεσε στο πλήθος φιλάθλων (βίντεο)23:59Τουρκία: Ο ΥΠΕΞ Φιντάν συναντήθηκε με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη23:45Eurovision 2025 - Κλαυδία: Πώς σχολίασε το κοινό την εμφάνιση της Ελλάδας στον Β' Ημιτελικό;23:29Eurovision 2025: Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κλαυδίας και η “Αστερομάτα” που... μάγεψε!23:15Βρετανία: Kατηγορίες σε 21χρονο Ουκρανό για την φωτιά στο σπίτι του Στάρμερ23:01ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Στους τελικούς οι ερυθρόλευκοι, με... ενδιάμεση στάση το Άμπου Ντάμπι22:46Τραμπ: Πιθανότατα θα επιστρέψω αύριο στις ΗΠΑ22:32Μωρό - Άλιμος: Ο αστυνομικός που το πήρε αγκαλιά μιλά στον ΑΝΤ122:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:03Πέτρου Ράλλη: Οι πρώτες εικόνες με το φορτηγό που έπεσε από τη γέφυρα (βίντεο)21:48Ο Θοδωρής Κυριακού στο δείπνο του Εμίρη του Κατάρ προς τιμήν του Ντόναλντ Τραμπ 21:34Ρωσία - Ουκρανία: Την Παρασκευή οι ειρηνευτικές συνομιλίες21:18Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος έστελνε ερωτικά μηνύματα σε ανήλικη!21:04Τέμπη: Συγκίνηση στην απονομή του πτυχίου της Θώμης Πλακιά (βίντεο)20:48ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70000 vouchers20:33Φορτηγό έπεσε από τη γέφυρα στην Πέτρου Ράλλη στη Θηβών20:18Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:04Θεσσαλονίκη: Καταδίκη γυναίκας που τραυμάτισε το σκυλί του συζύγου της19:49Πάτρα: 15χρονος έσβηνε τσιγάρα σε ανήλικη19:35
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο